Už tento víkend sa v Gbeloch konajú Michalské hody, tradične zasvetené sv. Michalovi, patrónovi gbelského kostola. Michalské hody začínajú vo štvrtok 26. spetembra a pokračujú až do nedele.

foto gbely.sk

Obec pri príprave tohtoročných hodov nezanevrela na históriu, Michalské hody 2024 sa nesú v duchu dvoch hlavných symbolov: “Prvým z nich je kresba, ktorá sa po prvýkrát objavila na titulnej strane knihy „Descriptio Historica“ v roku 1874 od pána farára Matejku slúžiaceho v Gbeloch. Je to teda presne 150 rokov, odkedy kresba uzrela svetlo sveta v tlačiarni u Škarniclu v Skalici. Kresba bude použitá na všetkých propagačných materiáloch k tohtoročným hodom. Kresba na grafike je doplnená kvetinovým vzorom – prezradíme len, že pochádza z priečelia jednej stavby v Gbeloch…” informujú organizátori.

“Druhý symbol je omnoho faktickejší. V tomto roku sa kostol sv. Michala v Gbeloch stal národnou kultúrnou pamiatkou! Preto pripomienka a zdôraznenie významu kostola prostredníctvom grafiky a zavedením „nového“ názvu Michalské hody v Gbeloch nech žije naďalej s mestom a týmito slávnosťami, na ktorých sa všetci stretneme!” dodávajú organizátori v popise udalosti na Facebook-u.


.