Skalický triatlonista sa v závere sezóny 2024 predstaví na vrcholnom podujatí majstrovstvách sveta XTERRA v terénnom triatlone medzi profesionálnymi triatlonistami. Záverečný pretek svetového pohára XTERRA vyvrcholí v Talianskom Molvene, kde sa na štart postaví viac ako 800 pretekárov na vzdialenostiach 1,5km plávania, 32km horský bicykel a 10km terénny beh.

“Posledný a zároveň najťažší triatlonový pretek sezóny. Bude to náročné, lokalitu aj trate preteku dobre poznám, bude to moja tretia účasť v Molvene a posledné dva roky pršalo, teplo nebolo, tak uvidíme ako to vyjde teraz,” povedal  pre Záhorí.sk Janata pred odchodom do Talianska. “Každopádne sa teším, budú tam najlepší triatlonisti, veľmi silná konkurencia a každý tam odovzdá svoje maximum. Je to posledný a vrcholný pretek, nie je sa na čo už šetriť.”

Sezóna 2024 bola pre Janatu plná výziev aj úspechov. “Začal som ju na prelome apríla a mája na etapových pretekoch v triatlone v Taliansku, kde sa mi podarilo vyhrať. Nasledovali dve kolá svetového pohára v USA, majstrovstvá Európy, svetový pohár v Prachaticiach a majstrovstvá sveta v terénnom triatlone. Medzitým nejaké menšie a lokálne preteky,” zhrnul svoj bohatý program.

Uprostred sezóny však musel čeliť nečakaným zdravotným problémom. “Po vydarenom úvode sezóny som musel stred sezóny vynechať, pre zdravotné problémy, s ktorými som bojoval dva mesiace. Nedarilo sa mi vrátiť naspäť, nešlo to a až po zistení diagnózy a toho, čo mi vlastne bolo a že to nebude mať trvalé následky som sa opäť dostal do pohody a mal psychickú istotu,” priznal.

Napriek prekážkam sa Janata nevzdal a vrátil. “Nielenže môžem opäť štartovať medzi najlepšími, ale to, že môžem normálne fungovať v bežnom živote, bola pre mňa najväčšia výhra. Tento rok ma naučil najviac, dal úplne iný pohľad na život a to sa v športe pohybujem už dosť dlho,” zdôraznil.

Pred finálnym pretekom sezóny je odhodlaný dať do toho všetko. “Pol roka v závodnom kolotoči je veľa, už bolí asi všetko, ale keď vydrží zdravie a nesklame technika, pridá sa k tomu výkon na ktorý mám, tak budem spokojný,” povedal s optimizmom.

S podporou rodiny, priateľov a sponzorov je pripravený čeliť výzve v Molvene. “S podporou rodiny na diaľku, kamarátov a hlavne sponzorov, vďaka ktorým môžem byť súčasťou svetového pohára a šampionátu v terénnom triatlone,” uzavrel Janata.


.