V centre mesta dokončili nové pešie námestie. Otázky však vyvolávalo už niekoľko týždňov. Dôvodom bola popraskaná dlažba na niekoľkých miestach aj nejasné umiestnenie sochy Milana Rastislava Štefánika.

Zrekonštruovaná socha, 2006. Foto: S. Osuský

Plány s výstavbou pešieho námestia v centre mesta na mieste bývalého parkoviska sa objavili v roku 2017. Primátor Juraj Říha vtedy hovoril o najväčšom projekte za desaťročia. Súčasťou stavby bol aj nový polyfunkčný objekt s podzemnou garážou. Hneď po dokončení sa však objavila poškodená dlažba. Podľa mesta bude vymenená investorom.

Štefánik sa vráti do centra mesta

Socha sv. Františka Xaverského, ľudovo nazývaný Severínek, dostala po dokončení námestia nové miesto. Z rušnej križovatky sa presunul k budove okresného úradu.

Súčasťou verejného priestoru v meste bola dlhé desaťročia neďaleko budovy okresného súdu aj socha Milana Rastislava Štefánika. Tú mesto odstránilo po tom, čo sa začala výstavba nového námestia. Otázky však vyvolávalo, kde bude po výstavbe situovaná.

„Socha M. R. Štefánika bude umiestnená pred budovou okresného súdu. Primátor Juraj Říha informoval poslancov, že na svete je architektonický návrh nového podstavca, na ktorom bude socha,“ povedala pre Záhorí.sk hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Znepokojenie niektorých občanov vyvolal jeden z príspevkov na sociálnej sieti, kde bola socha M. R. Štefánika spoločne so slovenským dvojkrížom z Námestia SNP umiestnená v areáli bývalých zberných surovín na Juhu pod holým nebom. Mesto v tom problém nevidelo. „Socha aj dvojkríž boli umiestnené na verejných priestranstvách, sú teda vyrobené z materiálov vhodných do exteriérov a odolných voči počasiu,“ dodala Ľubica Pilzová.

Nové námestie v centre mesta, zdroj: Malacké pohľady

Obnova ďalších miest

Mesto plánuje naďalej pokračovať v obnove verejného priestoru. „Máme množstvo pozitívnych ohlasov. Dôkazom toho je aj nedávno skončené Malacké kultúrne leto, ktorého časť podujatí sa konala na Námestí u Severínka,“ hovorí Pilzová. Súčasťou boli rôzne akcie a koncerty.

Malacky chcú v budúcnosti realizovať obnovu Kláštorného námestia, Zámockej ulice, aj priestor, kde stojí stará budova mestského úradu. Aktuálnou prioritou je dokončenie Šport arény v areáli bývalej Píly. Dôležité budú aj financie, mesto, ako iné samosprávy, bojuje s výpadkom podielových daní, dodala hovorkyňa Ľubica Pilzová.

Nedostatok financií nedávno potvrdilo aj Združenie miest a obcí Slovenka, ktoré uviedlo, že žiada o dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur. „Je to suma, ktorú samosprávy očakávali na podielových daniach do konca roka,“ povedal ZMOS pre TASR.


.