Polícia prostredníctvom sociálnych sietí upozorňuje obyvateľov regiónu, aby boli opatrní počas návštev lesov za účelom zberu húb. V nevyznačených a ťažko dostupných lesných oblastiach môže hroziť stret so zverou, čo môže byť nebezpečné.

foto Envato Elements / Pressmaster

„Ak sa pohybujete mimo turistických chodníkov, alebo v ťažko dostupnom teréne, je potrebné rátať aj s prípadným stretom so zverou,“ upozorňuje polícia.

Pred odchodom do lesa odporúčajú overiť si, či v danej lokalite nebol vyhlásený zvýšený pohyb nebezpečnej zveri. „Skôr, ako vyrazíte do lesa, preverte si z dostupných informácií, či obec nevyhlásila mimoriadnu situáciu,“ dodáva polícia.

Polícia tiež odporúča, aby ľudia zbierali huby v skupinách a pohybovali sa po turistických chodníkoch, pričom je vhodné chodiť počas denného svetla. „V prípade akéhokoľvek podozrenia zachovajte pokoj a z miesta sa opatrne vzdiaľte. Ak dôjde k situácii, že nebezpečnú zver predsa len zbadáte, snažte sa presunúť na bezpečné miesto odkiaľ bezodkladne informujte políciu,“ dodáva policajný zbor na sociálnej sieti.

Ďalšie rady a zásady správania sa v prípade stretnutia so zverou sú dostupné na stránkach Štátnej ochrany prírody.


.