Víťazom nedeľňajšieho 19. ročníka St. Legeru Charvát (rovina, Listed, 2800 m, pre 3-ročné plnokrvné kobyly a žrebce, dotácia 17 000 eur), záverečnej z piatich klasických skúšok termínovej listiny a zároveň hlavných dostihov nedeľňajšieho bratislavského 18. mítingu slovenskej turfovej sezóny 2011, sa stal Vandual zo stajne Vadual rodiny Vadinovcov. Zverenec Zuzany Kubovičovej mal v sedle džokeja Jaroslava Líneka. Druhý skončil Pacino Mo (dž. Nino Murru) a tretí bol Fabio (dž. Zdenko Šmida).

V poslednej klasickej skúške sezóny – 19. Saint Leger Charvát sa pod dž. Jaroslavom Línekom presadil Vandual z domácej stajne Vadual pred Pacino Mo (Mladen Richtarič, Nino Murru).

„Verili sme vo Viazmu, mali sme také tušenie, že ešte v chove nepredviedla všetko čo v nej je. Tento názor nám odobril aj Karol Cagáň. Mali sme v pláne dať ju pripustiť plemenníkom Linngarim, no žial už sme to nestihli. Na klinike v Brne jej našli nádor a šance boli veľmi malé, museli ju utratiť. Škoda, že nám nestihla dať kobylku, do ďalšieho chovu,“ objasnil nám Miloš Vadina, majiteľ stajne Vadual. Vandual (Rainbows For Life – Viazma) je domácim produktom Vadual AGRO, za ktorým stojí najmä pán Vadina starší. „Hlavnú zásluhu na našich chovateľských aktivitách má otec, ktorý má trochu svojské spôsoby, ale asi to robí dobre. Čo doma odchováme, posielame v 1,5 roku do Senice,“ objasnil Miloš Vadina, ktorého slová podporujú teóriu trénerky Kubovičovej, že ak sa majiteľ stajne rozhodne pre chov, upevní to jeho vzťah k dostihom, dokáže sa radovať aj s menších úspechov svojich odchovancov, ale hlavne nezanevre na dostihy v čase,keď sa nedarí. „Verím tomu, že aj na Slovensku sa dajú odchovať kone, ktoré dokážu porážať importy. Mali by sme sa venovať aj chovu, samozrejme v rozumnej miere, ale je to potrebné,“ prognózovala v piatok večer Zuzana Kubovičová Najnovším úspechom najväčšieho domáceho chovateľského subjektu MPL Racing (Call Me Xela, Tanita, Night Rider, Night Dark) je minulotýždňové víťazstvo štvorročiaka Depeche Code v Merane na Premio Video 33 cez živé ploty na 3000 metrov.

Veľkou kuriozitou tohtoročnej slovenskej dostihovej “dlhej smrti” bol fakt, že všetkých štvornohých účastníkov trénujú ženy, čo sa v miestnej histórii klasických testov ešte nestalo a s veľkou pravdepodobnosťou to platí aj vo svetovom kontexte.

Veľký deň v nedeľu prežívala trénerka Zuzana Kubovičová. Okrem klasického víťaza Vanduala ju v práci musí poslúchať aj druhý v cieli Pacino Mo. Rovnako sa do Senice sťahujú prvenstvá z najdôležitejších skúšok dvojročných koní. Kobyliu Cenu zimnej kráľovnej získala Kubovičovej Aurelia Pia (maj. dž. Nino Murru) pred Aglaia Of Gracie (tr. Petr Juránek)) a bronzovou družstevnou Biarritz (dž. Zdenko Šmida).

Už pred Karpatskou cenou vyvolal v padoku vzrušenie medzi tipujúcimi Move Your Vision nielen zaujímavým pôvodom (Galileo – Cash Run), ale predovšetkým impozantným výzorom v padoku. Zuzane Kubovičovej smerom na budúcoročné klasiky dáva veľké nádeje po nedeľnom výkone. Napriek dosiaľ nie ešte vyzretému prejavu počas míľových pretekov, predviedol zaujímavú koncovku v cieľovej rovinke. Za sebou nechal Taranta (tr. Jozef Piruch, maj. Agrolipt ČR, chovateľ Karol Lipták) a Valachovičovho Sun Eruption (maj. MN-Racing).

Tomáš Lukášek zaznamenal v prevádzkových testoch hetrik (Little Tokyo, Captain Grant s s prémiou 10 000 libier Racing Post Yearling Bonus, a Tapdance).

Kočan,Gablo


.