Od 15. mája si cestujúci na trase Trnava – Kúty môžu kúpiť lístok už len v označenom vozni.

sms-listok-zeleznice-slovakrail

Železničná spoločnosť Slovensko mení pravidlá nastupovania a predaja cestovných lístkov vo vlaku na regionálnej trase Trnava – Kúty. Cestujúci by mali do vlaku nastupovať už s platným cestovným lístkom. Možnosť zabezpečiť si lístok priamo vo vlaku zostane, ale len v zúženom priestore – vo vozni, ktorý je označený oranžovou nálepkou – PREDAJ CESTOVNÝCH LÍSTKOV.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Nové pravidlá sa vzťahujú aj na zastávky a stanice, kde nie je dostupná pokladnica s predajom cestovných lístkov. Cestujúci však na uvedených trasách majú k dispozícii možnosť zabezpečiť si lístok pomocou SMS, prípadne cez internet.

SMS-listok-vlak-trasa-trnava-kuty

„Cieľom je dosiahnuť stav, aby si ľudia kupovali lístok pred tým, ako nastúpia do vlaku. To je legitímna požiadavka dopravcu. V mestskej hromadnej doprave ani v medzimestských autobusoch nie je mysliteľné usadiť sa v spoji bez lístka. Vo vlakoch to bola roky tolerovaná prax, ktorú však citeľne zneužívajú čierni pasažieri,“ povedal Július Slíž, riaditeľ Odboru stratégie a medzinárodných vzťahov.

„Ak si cestujúci lístok zabezpečia vopred, nemusia hľadať vo vlaku špeciálny vozeň na predaj ani vlakvedúceho. Môžu sa usadiť kdekoľvek v súprave. Zároveň obmedzíme situácie, keď cestujúci nastúpia bez lístka a vyhýbajú sa jeho kúpe aj vo vlaku. Takýto pasažieri však poškodzujú ostatných občanov,“ dodal J. Slíž.

Ak by cestujúci kupoval lístok priamo vo vlaku, treba vojsť do vozňa označeného oranžovou nálepkou PREDAJ CESTOVNÝCH LÍSTKOV a počkať tam na vlakový personál. Obvykle ide o priestor v strednej časti súpravy. Len tam možno kúpiť lístok bez prirážky (pri nástupe v stanici bez predaja v pokladnici), respektíve s nižšou prirážkou 1,50 / 3,00 € (pri nástupe v stanici, kde bola možnosť kúpiť lístok v pokladnici). V ostatnej časti súpravy bude k cestovnému prirátaná prirážka 5 €.

SMS-listok-vlak-trasa-trnava-kuty-oznacenie-vlakov

Nové pravidlá sa nebudú týkať telesne postihnutých občanov, seniorov nad 70 rokov alebo rodín s deťmi v kočíku. Zmena je účinná od 1. mája 2016, uplatňovať sa bude až od 15. mája. Dovtedy platilo dvojtýždňové prechodné obdobie, keď sa neuplatňovala prirážka 5 € a vlakový personál cestujúcich len upozorňoval na zmenu. Úprava sa týka len troch lokálnych tratí, kde majú cestujúci možnosť zabezpečiť si SMS lístok. Na ostatných trasách zostávajú zachované súčasné pravidlá.

Vlaky na trati Trnava – Kúty sú označené dvomi druhmi nálepiek:

Do takto označených dverí je možné nastúpiť len s platným lístkom. Pri nákupe cestovného lístka v takomto vozni cestujúci zaplatí vždy prirážku 5 € bez ohľadu na to, kde cestujúci nastupoval a aký druh lístka si kupuje.

V takto označených vozňoch je možné si zabezpečiť cestovný lístok aj u vlakvedúceho, pričom postup je nasledovný:

  • bez prirážky / ak cestujúci nastupuje na stanici, kde nebol zabezpečený predaj v pokladnici, čo je väčšina staníc na uvedených troch linkách
  • 1,50 € k platenému cestovnému lístku / 3 € k lístku na bezplatnú prepravu / ak cestujúci nastupuje na stanici, kde bola otvorená pokladnica.

V ktorejkoľvek časti vlaku si naďalej môžu zabezpečiť cestovné lístky nasledovné kategórie cestujúcich:

  • seniori nad 70 rokov,
  • osoby s preukazmi ŤZP a ŤZP-S a imobilní cestujúci s vopred objednanou prepravou,
  • cestujúci, ktorí nastupujú s kočíkom s dieťaťom do priestoru na prepravu kočíkov,
  • cestujúci, ktorí nastupujú s bicyklom do priestoru s držiakmi na prepravu bicyklov.

Záhorí.sk informovala Jana Morháčová z Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.


.
Toto je čítané

V malackom kine odznejú piesne The Beatles

V rámci 59. ročníka Malackej hudobnej jari vystúpi v utorok 23. apríla…

BM: Ustekana sobota