Na predmestí Sarajeva pri rušnej ceste vedúcej do mesta stojí  pripútaný o stĺp pouličného osvetlenia na bielo natretý bicykel. Je jedným z mnohých, ktoré sa od roku 2003 začali objavovať pri cestách po celom svete. Sú  pamätníkmi cyklistov ktorých životy vyhasli pri dopravných nehodách. Ten na Sarajevskom predmestí stojí na mieste tragédie z 29. septembra 2010, kde kolesá automobilu predčasne ukončili putovanie cykloturistu Petra Patscha pri návrate z expedície do Egypta.

 

 

Označuje miesto ktoré sa nezmazateľne vrylo do pamäti slovenskej cykloturistke Lenke, svedkyni nešťastnej udalosti. Cesty Petry a Lenky na Balkáne spojila náhoda len niekoľko hodín pred osudovým okamihom Petrovho života, no i za ten krátky čas vzniklo medzi nimi silné puto priateľstva. Lenku Petrova tragédia  poznamenala tak hlboko, že po nešťastí už  nedokázala pokračovať v ceste ďalej. Rok po tragédii sa Lenka do Sarajeva znova vrátila aby spolu s priateľmi z cyklistického oddielu Giro di Sarajevo, prostredníctvom pamätníku v podobe bieleho bicykla ktorého súčasťou je plaketa nesúca Petrovo meno vzdali hold jeho pamiatke.

 

Je začiatok roku  2018 a do  Sarajeva prichádza Peter Šulgan, bajker a vojak, účastník misie EUOFR ALTHEA. Onedlho sa dozvedá o smutnej udalosti ktorá postihla Petra Patscha a navštevuje miesto na ktorom stojí biely bicykel venovaný jeho pamiatke. Nachádza ho už dosť zhrdzavený, tak sa spolu s kolegami rozhodne že ho dá do poriadku a pôvodného stavu.

 

 

Usúdi, že okrem samotného bicykla na mieste nehody, by bola dôstojnou pripomienkou Petrovej pamiatky aj pamätná tabuľa umiestnená pod bicyklom. S touto myšlienkou oslovuje aj cykloklub SCK Záhorák Malacky, ktorého bol Peter Patsch dlhoročným predsedom. Členov klubu, ako aj jeho priaznivcov táto myšlienka oslovila a spolu s ich, ako aj príspevkami Petra Šulgana a jeho kolegov môže byť bicykel opravený a zároveň vyhotovená pamätná tabuľa.

 

Nasleduje jednanie z miestnymi úradmi, našim zastupiteľstvom a zainteresovanými orgánmi v súvislosti s osadením pamätnej tabule, ktoré sú zdarne ukončené a pamätník je koncom augusta osadený.

Na 29. septembra, osem rokov po Petrovej nehode sa plánuje uskutočnenie komemorácie s prítomnosťou miestných médií, cykloklubu Giro di Sarajevo, Slovákov v BiH atď.

Marcel Bulla


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota