Skalický kros triatlonista Boris Janata sa zúčastnil  majstrovstviev sveta priamo v rodisku kros triatlonu na Havaji. Boris pretekal vo vekovej kategórii muži 20-24 rokov z celkovo štartujúcich 698 pretekárov. Pretek pozostával z 1,5km plávania,  32km horskej cyklistiky (1000m prevýšenie) a 10,5 km terénny beh. Tento rok panovali na Havaji naozaj drsné podmienky.

 

Od kedy sme prišli na Havaj, tak v mieste dejiska majstrovstiev pršalo každý večer a podmienky na trati sa deň za dňom zhoršovali. Povestnú korunku tomu nasadil búrlivý oceán v deň štartu s veľkými vlnami. Plávanie som zvládol veľmi dobre a to aj vďaka kamarátom z Českej republiky – Vašek Klakurka a Marek Ščerba, ktorí ma pred pretekmi zobrali na jednu tamojšiu pláž (Makena Big beach), kde boli vlny mnohonásobne väčšie a v nich som bol doslova ako v práčke a sušičke zároveň. Perfektne ma naučili ako v nich plávať a tak mi tie v úvodzovkách menšie v deň štartu nerobili žiadny problém. Z oceána sa bežalo do depa a na cyklistiku som išiel z dobrej pozície. Prvá časť cyklistiky sa išla na úzkych, bahnistých lesných trailoch, kde sa dosť ťažko predbiehalo. Mne takýto terén vyhovoval a navyše sa tam nachádzali ťažké technické zjazdy a za mokra to bolo to pravé. Väčšina pretekárov tlačila bicykel, pretože blato všetko upchávalo, problém robili najmä prehadzovačky kvôli ktorej som musel aj ja zopár krát zastaviť a vyčistiť ju. Som rád, že sa mi vyhli technické problémy s bicyklom a predišiel som pádom.

 

 

V druhej časti sme pocítili silu havajského slnka a horúčavy naplno udreli. Beh bol podobný cyklistike, kde sme sa šmýkali ako na korčuliach a na záver sa bežalo po pláži. Počas cyklistiky aj behu som dostával silné kŕče, ale zaťal som sa a bojoval až do konca. Pri trati ako aj v cieľovej rovinke bolo veľa ľudí, ktorí nám fandili a hnali vpred. Ja som si neskutočne užíval každú chvíľu preteku, doslova sa bavil každým kilometrom a nechal na trati srdiečko. Zašiel som doteraz svoje maximum, dal do toho všetko a pocítil doslova, čo je to siahnuť si na úplne dno svojich síl.

 

 

Po pretekoch prevládalo samozrejme menšie sklamanie z výsledku, pretože viem, že som mal a mám na viac. Na takomto veľkom preteku som bol po prvýkrát a verím, že nie naposledy. Je to pre mňa veľká skúsenosť a verím, že sa mi ešte naskytne šanca vrátiť sa sem silnejší a dokázať čo vo mne a napraviť si meno. Nazbieral som veľa skúseností aj poučení do budúcna. S časovým posunom som nemal praktický problém už na ďalší deň, trošku ma zaskočila tamojšia klíma, aj keď som s tým počítal, že tu bude vysoká vlhkosť a teplota, no nedal som si pozor a trošku prechladol. V obchodoch a vlastne všade ide klimatizácia naplno a keď človek vyjde von tak to bol pre mňa obrovský šok a teplotný rozdiel na čo nie som zvyknutý. Pred pretekom som tu absolvoval niekoľko tréningov a zistil, že by som potreboval o niečo viac času na aklimatizáciu, čo mi aktuálne moja situácia neumožňuje, nakoľko mám pracovné povinnosti a takisto popri tom štúdium. Nechcem teraz aby to niekto chápal ako výhovorky, lebo ja to tak neberiem vôbec. Dávam iba pohľad na vec, čo všetko vplýva na výkon športovca a ako sa človek učí. A práve v tom je krása športu, raz ste hore a inokedy zas môžete spadnúť až na úplne dno. A v tom je sila jedinca a jeho osobnosti, nevzdať to, bojovať a ísť si za svojimi snami. Ja som na ten svoj dosiahol a dostal ďalšiu motiváciu makať ďalej. Dostal som príležitosť bojovať s tými najlepšími, čo sa mi pred tromi rokmi od kedy sa naplno venujem triatlonu ani nesnívalo.
 

 

Som rád že som mal pri sebe na tomto šampionáte tak skvelého človeka a zároveň kamaráta akým Vašek Klakurka je. Veľa ma za tu krátku dobu naučil a to sú skúsenosti a vedomosti na nezaplatenie. Veľa sme toho zažili, odnášam si nezabudnuteľné zážitky, ktoré mi už nikto nevezme a ďakujem mu za to.

 

 

Chcem poďakovať rodine, ktorá mi na diaľku fandila a povzbudzovala, sledovala celý pretek až do konca a podržala aj po preteku. Taktiež kamarátom, viem že veľa z nich to sledovalo a takisto držali palce. Dokonca mi pri trati fandili Slováci, ktorí tam žijú a sú to skvelí ľudia. Po preteku za mnou prišli a som rád, že som mal aj na tak vzdialenom mieste od domova podporu priamo na trati. Veľký podiel na mojom úspechu má Peter Hertl spolu s otcom, ktorí mi veľmi pomohli s účasťou na šampionáte.

 

 

Veľké ďakujem patrí partnerom, ktorí ma podporili a umožnili mi štartovať pre mňa na najväčšom a najvýznamnejšom podujatí sveta, akého sa môže športovec zúčastniť a reprezentovať svoju krajinu.

Podporili ma: Hertlsport, Kompava, Aquasphere, Lark, BigMat, ProPark, NyNa, Tysko Logistics, Schaeffler, Superionherbs.

 


.

BM: Festival Záhrad