To, čo je Medzinárodný maratón mieru medzi maratónskymi behmi, to je beh Skalica – Holíč – Hodonín (HHS) medzi vytrvalostnými behmi v široko – ďalekom okolí. Jednoducho TOP pretekom.

 

Malačania Jakub Valachovič (vľavo č. 443) a Jakub Kopiar (vpravo č. 444),
medzi nimi junior Martin Rebenda z Hodonína

 

V sobotu 15. decembra o 13. hodine vybehnú bežci na túto 12.5 km trať už na jeho 28. ročník. Behom si účastníci pripomenú aj 100. výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov  a pamätné zasadanie prvej Československej vlády v Skalici.

Hlavným usporiadateľmi behu sú Město Hodonín, Mesto Holíč, Mesto Skalica, TEZA Hodonín, Športový klub ŠK Skalica v spolupráci s dobrovoľnými hasičskými zbormi v Holíči a Skalici. Spoločný patronát nad pretekom prevzali Starosta města Hodonín, primátor mesta Holíč, primátor mesta Skalica, konateľ spoločnosti Schaeffler Slovensko spol. s r. o. a riaditeľ spoločnosti Grafobal a. s. Skalica.

Hoci HHS vypadol z bežeckého podujatia Moravsko – Slovenského bežeckého pohára (MSBP) i Grand prix Záhoria (GPZ), stále je najočakávanejším podujatím amatérskych bežcov z obidvoch brehov rieky Moravy. Prvý ročník sa bežal v roku 1991 a vydaril sa natoľko, že o ďalšom jeho pokračovaní nebolo žiadnych pochyb. Štart i cieľ sa každým rokom mení, striedavo sa raz beží z Hodonína do Skalice, o rok opačným smerom. Po vzájomnej dohode sa to porušilo pred rokom, kedy Skalica oslavovala 800. výročie prvej písomnej zmienky a jej organizátori chceli, aby cieľ bol v Skalici. Za roky spoločných pretekov v rámci MSBP vznikali medzi bežcami hlboké vzťahy, ktoré neraz prerastali do priateľských či rodinných vzťahov. Nikto nepochybuje, že takým bude aj sobotňajší predvianočný 28. ročník behu HHS – súťažný, no priateľský.

Súťažiť sa bude v 13 vekových kategóriách, súčasťou behu bude aj súťaž družstiev v rámci Česko – Slovenského pohár družstiev. Každé prihlásené družstvo musí mať minimálne 4 členov, hodnotiť sa budú najlepší štyria pretekári podľa súčtu celkového poradia. Bežať sa bude s čiastočným obmedzením cestnej premávky. Pretekári pobežia na vlastnú zodpovednosť a sú povinní dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

 

Vyhlásenie výsledkov s kultúrnym programom

Slávnostné vyhlásenie výsledkov preteku spolu s bohatým kultúrnym programom sa uskutoční v Kultúrnom dome v Skalici, ktorý je svojou históriou a architektúrou nositeľom Česko – Slovenskej vzájomnosti. Projektoval ho Dušan Jurkovič a maľbami vyzdobil Jozef Úprka, rodák z neďalekého Kněždubu. Tu v roku 1918 zasadala prvá Československá vláda. Najlepší vo svojich kategóriách budú odmenení finančnou čiastkou a vecným darom v celkovej čiastke vyše 2200 eur.

 

Obhajovať môžu Matvijčuk a Kamínková

Z minulého roku môžu obhajovať prvenstvá Ukrajinec Olexandr Matvijčuk a Petra Kamínková z Olomouca. Najrýchlejším Záhorákom bol Malačan Jakub Valachovič, ktorý dobehol na 11. mieste. Medzi víťazov sa zapísali aj šesťdesiatnik Jozef Chrenka z domáceho AŠK Skalica, Blažena Kocúriková z Jablonice v kategórii nad 45 rokov a takisto juniori Jakub Kopiar z AC Malacky. V súťaži družstiev skončili bežci AŠK Grafobal Skalica druhí za AK Kroměříž.

 

Bradaté rekordy

Traťové rekordy majú už riadnu bradu. Obidva, medzi mužmi i ženami, sú z roku 2000, kedy ich vytvorili Poliak Artur Blasinski časom 35:58 minúty a Jana Klimešová dobehla za 41:18 minúty. Naopak, účastnícky rekord je z minulého roku, kedy štartovalo 475 bežcov.) 

 

Memoriál Emila Zátopka

Súčasťou hlavného behu bude aj 18. ročník  Memoriálu Emila Zátopka pre deti, ktorý sa beháva od roku 2000. Spoločný štart bude na Námestí slobody v Skalici o 12:15 hod. Pohár pre víťaza získa škola s najväčším počtom žiakov na pretekoch.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota