Mesto Gbely získalo nenávratný finančný príspevok z programu Interreg V-A SK-CZ. Financie použije na vybudovanie cyklotrasy z Gbiel do moravskej obce Tvrdonice, ktorá bude mať celkovú dĺžku takmer 4,7 kilometra.

Zdroj: Facebook TTSK

Cieľom projektu Spoznávajme aktívne a spoločne prihraničné regióny je zvýšenie atraktivity kultúrneho a prírodného dedičstva a z toho vyplývajúce zvýšenie potenciálu cestovného ruchu cezhraničného regiónu.

“V súčasnosti neexistuje medzi obcami cesta, ktorá by spĺňala parametre cyklotrasy. Predmetom projektu je rekonštrukcia jestvujúcej cesty na cyklistickú trasu v dĺžke 4,454 kilometra na slovenskej a 0,22 kilometra na českej strane hranice spájajúcej partnerské obce na oboch stranách hranice,” informuje o tom dôvodová správa projektu.

Ako ďalej uvádza, okrem cyklistickej trasy sa v rámci projektu počíta aj s rekonštrukciou pamiatok, ide o Prícestný kríž, Pamätník oslobodenia a Žulový kríž, ktoré sa nachádzajú popri pripravovanej cyklotrase.

Celkové oprávnené výdavky na projekt sú vo výške 570.182,64 eura, z ktorých v rámci nenávratných finančných prostriedkov získa mesto Gbely z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR 533.242,74 eura. Mesto Gbely zabezpečí finančné prostriedky v celkovej výške 32.724,53 eura.

Začiatok realizácie projektu bol stanovený na máj a samotná výstavba a rekonštrukcia cyklotrasy sa má uskutočniť v mesiacoch september a október.


.

BM: Kralici