Záhorím v okolí Holíča v sobotu rezonovala Hubertova jazda a výlov zámockého rybníka. Obe znamenajú, ako uviedli zástupcovia organizátorov, záver sezóny. Podujatia sa tešia záujmu návštevníkov.

Foto Facebook Zdenko Čambal

Holíčsky zámocký rybník vylovujú, ako uviedol predseda Miestnej organizácie (MO) Slovenského rybárskeho zväzu v Holíči Peter Králik, tradične v závere októbra. Aj tento rok začali v skorých ranných hodinách, keď časť 45-člennej skupiny rybárov, vrátane rybárskeho dorastu, vo vode nadháňala ryby do sietí a ďalšia odnášala úlovky do kadí.

Foto Facebook Zdenko Čambal

Z dvojhektárového rybníka vylovili najmenej 2000 kilogramov kapra, 200 kilogramov lieňa a 100 kilogramov karasa striebristého. “Nie sú to ryby určené na vianočný trh, ale budeme ich odvážať do našich rybných revírov,” uviedol Králik. Po sobote vypustia z rybníka vodu, v zime ho nechajú zamrznúť, aby sa zbavil nežiaducich mikroorganizmov, a takto sa pripraví na nasledujúcu sezónu, kedy ho začnú na jar vodou zase napúšťať. Pre divákov pripravili rybári aj viacero osvedčených rybárskych dobrôt, a tiež predaj živých rýb.

Foto Facebook Zdenko Čambal

Na Hubertovej jazde sa zúčastnilo niekoľko desiatok koní s jazdcami. Začala v priestoroch cisársko-kráľovského žrebčína  v Kopčanoch a záver mala pri Holíčskom zámku. Spolu s jazdcami sa na Hubertovej jazde zúčastnili aj historické koče. V Holíči, ako uviedol organizátor jazdy Stanislav Matulík z Múzea Kopčany, pripravili na záver hon na líšku, respektíve líščí chvost, a tiež „súd“ s previnilcami. Pastvou pre oči divákov boli aj zaujímavé a pestré uniformy jazdeckých skupín, ktoré sa na Hubertovej jazde zúčastnili.


.
Toto je čítané

Hraničný most do Rakúska bude v piatok uzavretý

  Slovenská správa ciest v piatok (10.5.) v čase od 8:30 –…

Lakovanie a Pieskovanie