Súbor Macejko oslávil v decembri minulého roku 10. výročie. Veľkolepé vystúpenie v Kultúrním domečku bolo poďakovaním za dlhoročnú prácu tanečníkov i oživením tradícii.

Kalendárne narodeniny Macejka boli síce už v septembri (9. 9. 2019), avšak vedenie súboru sa rozhodlo s oslavou počkať do predvianočného času. „Uvažovali sme, ako poňať celé vystúpenie. Nešlo nám len o tanec, chceli sme predviesť niečo viac. Rozhodli sme sa rozdeliť podujatie na štyri ročné obdobia, aby sa ukázali všetky deti, keďže nás je veľmi veľa.“ povedala vedúca súboru Andrea Adamovičová. Pre obmedzenú kapacitu kina dostali pozvánku iba najbližší. Napriek tomu sa diváci do sály takmer nepomestili.

Macejko opäť priniesol niečo nové. Folkloristi oslávili výročie záhoráckym nárečím, ukázali divákom tradičné tance, piesne a zvyky naprieč ročnými obdobiami. Publikum si pripomenulo, ako ľudia kedysi prežívali Veľkú noc, Prvý máj, Dušičky, sviatok sv. Lucie či Vianoce. Macejkáči hodili do rieky Morenu, privítali jar, postarali sa o záhumienky, navštívil ich Kubo s koledníkmi… To všetko sa dialo na javisku, kde počas hodinového predstavenia vystúpila osemdesiatka tanečníkov.

 

Začínali od nuly

Prvýkrát sme v Malackom hlase o súbore písali vo februári 2010. „Zatiaľ je nás len desať párov, ale určite sa budeme rozrastať,“ uviedla vtedy A. Adamovičová. Jej slová sa naplnili do bodky a Macejko vyrástol až štvornásobne. „Tanečníci sa u nás spoznali, vzali, mali deti, a tie už tancujú s nami. Folklórom musí človek žiť naplno, pretože  nie je ľahké skĺbiť vystúpenia a skúšky s rodinným životom,“ hovorí dnes umelecká vedúca a jedným dychom priznáva, že začiatky jediného malackého folklórneho súboru neboli jednoduché: „Začínali sme od nuly, s nulovým rozpočtom, nemali sme ani kroje. Najskôr sme si ich požičiavali zo súboru v Zohore.“ S rozširujúcim sa súborom prišli aj nové, na zákazku vyrábané kroje, ktoré sú presnými kópiami regionálnych odevov.

Macejko sa rýchlo dostal do povedomia i sŕdc Malačanov. Súbor patrí medzi stálice Prvomájových Malaciek a ďalších mestských kultúrnych podujatí. Jeho členovia reprezentujú Záhorie na domácich i zahraničných festivaloch. Obrovským úspechom je minuloročná účasť na medzinárodnom folklórnom festivale Myjava a predstavili sa aj vo Veselí nad Moravou, v Maďarsku či v Taliansku. Na žiadnom vystúpení nechýba „tá naša“ Išel Macek do Malacek, avšak v repertoári Macejka nájdeme aj piesne z východu, Myjavy, Trenčína či Terchovej. „Záhorácke tance sú pre nás základ,“vysvetľuje vedúca súboru.

 

Macejko je veľká rodina

Koordinovať osemdesiat tanečníkov v rôznych vekových kategóriách pôsobí ako nadľudský výkon. „Nie je to také náročné, ak máte okolo seba správnych ľudí. Bez šikovných kolegov by Macejko nemohol fungovať,“ chváli prácu trénerov A. Adamovičová. Tanečníčky a učiteľky venujú mládeži svoj voľný čas úplne nezištne. Vymýšľajú nové choreografie, motivujú deti k lepším výkonom a neustále sa snažia podporovať ich nadšenie pre tanec.

Macejkáči sa delia do siedmich skupín podľa veku, od 3-ročných tanečníkov  po dospelých. Nábor členov sa koná vždy na začiatku školského roka v Centre voľného času, kde folkloristi skúšajú.  „Je skvelé, že v dnešnej dobe sú deti, ktoré majú záujem a rodičia, ktorí ich k nám dovedú. Máme  niekoľko členov, čo u nás začínali ako päťroční, prešli pubertou a v súbore zostali. Vážim si to najmä u chalanov,“ vyzdvihla vedúca zanietenie detí. Záujem o folklór s mladými generáciami neutícha.  V súčasnosti na javisku prevažujú dievčatá, avšak najmenšie skupiny už majú presilu chlapčenských tanečníkov. Dôležité je, aby v súbore zotrvali čo najdlhšie, tanec ľudí musí hlavne baviť.

Folklórny súbor Macejko už teraz nacvičuje nové vystúpenia na Prvomájové Malacky. „Vždy sa snažíme vyjsť na prvého mája a v zime na javisko s niečím novým. Sú to pre nás hlavné medzníky,“ prezradila A. Adamovičová. A čo si pre nás pripravia do ďalšej desaťročnice? Necháme sa prekvapiť!

 

Text a foto: L. Wernerová


.
Toto je čítané

Bude v Gbeloch nové obchodné centrum?

Jedným z bodov posledného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Gbeloch bolo aj prerokovanie…

BM Salon EV