V sobotu (18.7.) sa v Rajci konali Majstrovstvá Slovenska v kros triatlone na ktorých štartoval aj skalický triatlonista Boris Janata, majstrovský titul tu získal v roku 2017.

Pretek sprevádzalo daždivé počasie už od noci a na trati je málo technických miest, inak je trať vedená po rovinatých poľných cestách a šotolinách. Po posledných pretekoch chcel Boris nadviazať na predchádzajúce výkony a potvrdiť stúpajúcu formu smerovanú k domácemu šampionátu. Štartové pole bolo naozaj pestré, prišli krosoví špecialisti ako aj účastník olympiád v cestnom triatlone Richard Varga.

„Majstrovstvá Slovenska sú pre mňa vždy špecifickou záležitosťou a jedným z vrcholov na domácich pretekoch. Rajecký kros triatlon je typický tým, že je tu málo technických miest, kde by sa dalo niečo získať, nakoľko mne vyhovuje viacej technický a ťažký terén.” opísal Boris Janata pretek.

Na tejto trati sú len dve technické miesta a Borisovi pomohlo aj to, že v noci pred pretekom ale aj na ďalší deň výdatne pršalo a tieto miesta boli dva krát tak ťažké.

Všetko vychádzalo tak ako malo a pripravoval sa na mňa stíhacie preteky, pretože skvelý plavec Rišo Varga všetkým utiekol už na začiatku v plávaní (Richard Varga je najlepším plavcom spomedzi cestných triatlonistov vo svete a málokedy vychádza na inej pozícii z vody ako prvý). Jedna zlá správa prišla tesne pred štartom keď triatlonisti čakali na začiatok preteku vo vode, organizátor oznámil, že sa ruší jeden z úvodných technických úsekov na trati. Po úvodnom plávaní (1 km) vychádzal Boris Janata z vody na 8. mieste a na bicykli (2 okruhy po 15 km) sa postupne prepracovával na popredné miesta.

V druhom okruhu sa dostal už na tretie miesto a vytvoril si dobrú pozíciu do technického zjazdu v lese, ktorý sa po prvom kole a prejdení viac ako 100 pretekárov úplne zmenil, takže v rýchlosti bolo ťažké nájsť ideálnu stopu. “Nešlo ani pomaly nič vidieť, do tváre mi striekalo bahno a nevedel som, čo sa nachádza vo veľkých kalužiach vody a bahna. Ja som vedel, že ak chcem získať niekde čas, tak je to práve tu na mokrých koreňoch a kameňoch. Zariskoval som a išiel som v zjazde na doraz.” komentuje zjazda na bicykli Boris.  V jednom úseku však trafil prehadzovačku o kameň a musel zastaviť. Obehlo ho tak niekoľko pretekárov.

Po opravení pokračoval v zjazde a obiehal na blate padajúcich súperov. “Bicykel fungoval iba na jednom prevode, nešlo prehadzovať a skákala mi reťaz. Tak 5 km po rovinke do cieľa som si doslova na tomto prevode uvaril nohy a pred depom ešte záverečné stúpanie po rozbahnenom poli, kde sa mi s týmto prevodom dalo vyjsť tak do trištvrte.” opisuje Boris svoju náročnú jazdu s pokazeným prehadzovačom.

Náskok nabral na záverečnom zjazde po rozbahnenom poli do depa, kde našiel ideálnu stopu a vytvoril si na beh dobrú pozíciu. Na záverečnom behu (2 okruhy po 4,5 km) som snažil ešte niečo urobiť s výsledkom, ale posledné kilometre na pokazenom bicykli mu zobrali dosť energie. Podarilo sa mu aspoň udržať pozíciu, keďže ho nikto nepredbehol a do cieľa prišiel v rámci M-SR na 4. mieste.

“Výsledok celkovo zamrzí, nebyť mojej chyby mohol to byť ešte zaujímavý boj do cieľa. Viacej však mrzí zničený bicykel a to, že momentálne je nepojazdný, čo je veľmi zlé najmä takto uprostred sezóny, kedy ma najdôležitejšie preteky ešte len čakajú. Budú nimi český pohár Xterra, svetový pohár Xterra v Prachaticiach a Majstrovstvá Európy v kros triatlone a kros duatlone v Rumunsku.” zhodnotil výsledok Boris Janata.

Poďakovanie patrí všetkým fanúšikom a partnerom: Kompava, Superionherbs, Aquasphere Germany, Hertsport, mySASY, Záhorí.sk, TM SPORT, Bike Aréna Zlatnícka dolina a menovite: Vlastimil Hynčica, Ján Gabaj, Želmíra Komorechová

Partneri Borisa Janatu


.
Toto je čítané

Squash: Skalickí Barbari víťazmi základnej časti 2. ligy

Posledné kolo 2. squashovej ligy sa konalo v Skalici. Barbari si počas…

BM: Ustekana sobota