Zima, obdobie kedy naše autá trpia či už rozbitými cestami, posypovou soľou alebo aj ranným studeným štartovaním, sa pomaly blíži. V spolupráci s autoservisom FRENAT vám prinášame rady a tipy ako vozidlo pripraviť na mrazivé ročné obdobie, aby sa znížila pravdepodobnosť, že vás nepríjemne zaskočí v situácii, keď sa najviac ponáhľate.

Pneumatiky

Zákon ukladá povinnosť mať na vozidle zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Dezén pneumatík musí mať minimálne 4 mm. Prezutie pneumatík je lepšie zveriť do rúk odborníkom, aby neprišlo k poškodeniu pätky alebo kostry pneumatiky.

Batéria

Akumulátor dostáva v zime zabrať. Pred zimou treba skontrolovať dobíjanie a dobiť batériu na maximum. Ak používate auto na krátke presuny po meste je dobré občas v zime absolvovať dlhšiu trasu, aby sa akumulátor dobil.

Podvozok

V zime na našich cestách vzniká veľa nerovností, preto je vhodné skontrolovať pred zimou tlmiče. Tiež je potrebné nastaviť geometriu, aby sa pneumatiky neopotrebúvali nerovnomerne a skontrolovať vozidlo na detektore vôle náprav.

Kvapaliny

Nezabudnite si doplniť nádržku ostrekovačov zimnou nemrznúcou zmesou. Chladiaca zmes motora stačí, aby bola v našich podmienkach zriedená na -15 až -25°C. Ak je koncentrovaná na nižšie teploty, rýchlejšie opotrebováva chladiaci systém vozidla.

Karoséria

V prípade poškodenia laku môže karoséria korodovať, preto je vhodné auto navoskovať. Vosk vytvára ochrannú vrstvu proti posypovej soli, odporúča sa použiť tvrdý vosk.

Klimatizácia

Klimatizácia pomáha proti roseniu a zahmlievaniu skiel, preto je nevyhnutné, aby správne fungovala nielen počas horúčav, ale aj v zime. Hodí sa tiež vymeniť kabínový filter.

Stierače

V zime sú stierače zaťažované dažďom, snehom, námrazou, ale aj blatom z posypovej soli, preto je nevyhnutné skontrolovať v akom stave sú gumičky na stieračoch. 

Zimná výbava

V aute by nemala chýbať metlička na sneh, škrabka na okno, utierka proti zahmlievaniu, a hodia sa i štartovacie káble, prípadne lopata na sneh keby ste zapadli alebo reťaze, ak sa chystáte do hôr.

Objednajte svoje auto na kontrolu pred zimou do servisu FRENAT v Kútoch

+421 918 455 185
peter@frenat.sk

FRENAT s.r.o.

História spoločnosti FRENAT sa začala písať v máji roku 2007, kedy vznikla ako sesterská spoločnosť firmy ŠIKOTRANS, ktorá sa pohybuje v oblasti medzinárodnej kamiónovej dopravy a logistiky už od roku 1994.

Spoločnosť FRENAT bola založená predovšetkým za účelom vykonávania servisných služieb a nákupu náhradných dielov pre sesterskú firmu, no vďaka rozširovaniu servisných priestorov, zavádzaniu a prevádzkovaniu nových opravárenských strojov, náradia a technológií, a takisto dostatočnému množstvu kvalifikovaných mechanikov netrvalo dlho, kým sme sa rozhodli ponúknuť služby v oblasti servisu osobných a nákladných vozidiel, a tiež predaj náhradných dielov aj pre širšiu verejnosť.

Spoločnosť je postavená na skúsených pracovníkoch s nefalšovaným vzťahom k automobilovej technike, ktorí sa neustále zdokonaľujú absolvovaním rôznych školení. Okrem klasických mechanických opráv, vykonávame aj autoelektrikárske práce, počítačovú diagnostiku, výmeny olejov, diagnostiku a opravy brzdových systémov WABCO a KNORR, opravy bŕzd a brzdových strmeňov s testovaním na brzdovej stolici, geometriu náprav s možnosťou zistenia vôlí na detektore, testovanie tlmičov, nastavovanie svetiel, opravy a výmeny autoskiel, plnenie klimatizácií, pneuservisné práce, opravy autoplachiet, opravy nezávislých kúrení, zváranie a vyváranie hliníkových častí vozidiel atď… Moderný autoservis dopĺňame ešte o predaj náhradných dielov a autodoplnkov na osobné aj nákladné vozidlá.

Kompletné portfólio služieb, ktoré sa neustále rozširuje, nájdete aj s ďalšími informáciami na našej webovej stránke www.frenat.sk v sekcii služby.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota