Preteky svetového a európskeho pohára XTERRA v kros triatlone majú za sebou prvý vrchol sezóny. Na majstrovstvách Európy XTERRA  v Nemecku sa zišla špička európskeho triatlonu, na ktorých nechýbal ani skalický triatlonista Boris Janata.

V silnej konkurencii 250 pretekárov z rôznych krajín Európy vybojoval Boris vo vekovej kategórii muži 25-29 rokov tretie miesto. Pretekalo sa na vzdialenostiach 1,5km plávania, 37km/1049m (prevýšenie) MTB a 10km terénny beh.

Plocha draka Knihy.Zahori

„Po vydarenej úvodnej časti sezóny, kde som si na prvom preteku XTERRA vybojoval druhým miestom miestenku na majstrovstvá sveta na Havaji, mi tá druhá časť sezóny vôbec nevychádzala,” hodnotí prebiehajúcu sezónu skalický triatlonista.

Po náročnom mesiaci, kedy ho sprevádzali zranenia a úrazy sa pripravoval na ME. Často bol obmedzovaný spomínanými zraneniami a tak skladba tréningov nebola jednoduchá.

“Majstrovstvá Európy sa blížili a ja som tam chcel jednoznačne štartovať. Trénoval som tak, ako mi to zdravotný stav umožňoval, dokonca som vymýšľal spôsoby ako trénovať. Nakoniec sme to vymysleli tak, aby som mohol plávať aj jazdiť na bicykli, keďže toto mi robilo najväčší problém. “

Záber na plávaní nebol ideálny ale mohol plávať, takisto držať bicykel na pol a brzdiť nebolo ideálne, ale bol ochotný urobiť všetko pre čo najrýchlejší návrat. Pred ME si skúsil zopár pretekov, aby vedel či to v záťaži vydrží a našťastie sa to zlepšovalo deň po dni.

Vedel som, že forma nie je taká, ako na začiatku sezóny, ale cítil som sa pomerne oddýchnutý, bojovať a pobiť sa o čo najlepší výsledok. Na začiatku sezóny som chcel byť na ME minimálne do top 3 a bojovať o majstra Európy. “

S výkonom na pretekoch je v rámci daných možností spokojný. Plávanie, bicykel aj beh sa mu išli dobre. Išiel na doraz a nechal tam všetko. Tento rok bola na pretekoch aj početná skupina slovenských pretekárov, spolu s rodinami vytvorili pre súťažiacich super atmosféru.

“Ďakujem všetkým, ktorí mi držali palce a povzbudzovali. Ďakujem rodine za podporu.
Veľké ďakujem sponzorom za podporu a dôveru. Hlavne vďaka nim som mohol byť súčasťou svetového a európskeho XTERRA, získal miestenku na Havaj a napriek všetkému vybojoval tretie miesto na majstrovstvách Európy. Mám okolo seba skvelých ľudí, ktorí tvoria môj tím, vďaka čomu mám pohodu spolu s mojimi partnermi, ktorým týmto veľmi ďakujem.” dodáva Boris Janata.

Borisa Janatu podporujú:

MOUNTAINTIME Kross tri team
Lark
Cykloservis Vlastimil Hynčica

 


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota