Rok 2021 bol čo do pôrodnosti pre Fakultnú nemocnicu AGEL Skalica jedným z najúspešnejších. Pri 782 pôrodoch sa narodilo 788 detí. Od roku 2013 ide o najvyšší počet pôrodov v skalickej pôrodnici.

Alanko zo Senice prvé bábätko 2022

 

Rekonštruované priestory pôrodných sál s moderným prístrojovým vybavením a nové lekárske posily v tíme gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sú prísľubom, že aj nadchádzajúci rok bude v oblasti pôrodnej starostlivosti, ale aj diagnostiky a liečby ženských ochorení nemenej úspešný. Svedčí o tom aj narastajúci podiel rodičiek so vzdialenejších oblastí Slovenska, ktoré vyhľadali skalickú pôrodnicu na základe získaných referencií.

Pri 782 pôrodoch sa v skalickej nemocnici v roku 2021 narodilo 424 chlapcov a 358 dievčat. Pri jednom pôrode sa narodili najviac dve deti. Pôrodov, pri ktorých sa narodili dvojičky, bolo šesť.

Chlapci dostali najčastejšie meno Jakub, Viktória je najčastejšie meno pre dievčatko. Pre chlapcov rodičia s obľubou vyberali aj mená Samuel, Sebastián, Tobias, Adam, Tomáš, Michal, Oliver a Matúš. Dievčatá dostávali najčastejšie mená Eliška, Laura, Karolína, Ema, Agáta, Natália a Lea.

Časť rodičov vyberá pre svoje dieťa aj nie celkom tradičné a populárne meno. Takými nesporne sú aj mená Brayen, Eliot, Pharell, Mihajlo, Luka, Eddie, Lucián, Vratko, Rafael, Cyprián alebo Sophie Rose, Leyla Katarína, Rea, Chanell, Ditta, Cattleya, Loren, Justína, Xénia, Eugénia.

Prvé bábätko v roku 2022, chlapček Alan, sa narodil až 1. januára o 13.46 hod. Váži 3100 gramov, meria 49 cm a doma už na neho čaká dva a pol ročná sestrička. Na prvé dieťatko zo Skalice sa čakalo až do 5. januára. Alicka prišla na svet ako prvorodená dcéra s pôrodnými mierami 3700 gramov a 51 cm.

Alicka prvá skaličanka 2022

„Celý rok 2021 bol poznačený prebiehajúcou pandémiou, ktorá nám zdravotníkom aj ostatným komplikuje prácu a osobný život. Je to vyčerpávajúci, depresívny, dlhotrvajúci stav, ktorý má nepriaznivý dopad na psychiku zdravotníkov aj pacientov, rodičky nevynímajúc. Táto záťaž prispela k zvýšenej miere cisárskych rezov nielen u nás, ale aj na iných pracoviskách,“ uviedol primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia skalickej nemocnice MUDr. Peter Budinský a doplnil:  ,,Napriek všetkým komplikáciám považujem rok 2021 z pohľadu pôrodnice v Skalici za úspešný, čoho dôkazom sú reakcie mamičiek na starostlivosť pred, počas aj po pôrode v šestonedelí. Svedčí o tom aj minuloročný najvyšší počet pôrodov na našom pracovisku za posledných osem rokov.

Primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia skalickej nemocnice MUDr. Peter Budinský

Rád by som spomenul najťažší prípad covid infekcie v skalickej pôrodnici, ktorý nám aj rodine rodičky priniesol veľa obáv a súčasne veľkú radosť z úspešnej liečby a stretnutia rodičky s rodinou po odlúčení. Tehotenstvo sme boli v tomto prípade nútení ukončiť predčasne cisárskym rezom pre zhoršujúci sa zdravotný stav mamičky v 36-tom týždni gravidity. Darinka sa narodila našťastie zdravá, ale mamička po pôrode ďalej bojovala o život a nakoniec sme ju museli preložiť do iného zariadenia a v umelom spánku strávila 6 dní. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v rodine ostalo dievčatko po pôrode v starostlivosti Novorodeneckého oddelenia v Skalici ďalších 10 dní, kým si ho mohol otec s rodinou vyzdvihnúť. Po dobu odlúčenia sme sa snažili, aby rodina nestratila kontakt s dieťatkom. Otecko bol o stave dcérky pravidelne informovaný, dostával fotky a videá, aby nestratil aspoň vizuálny kontakt s prvorodenou dcérkou. Aj pre matku Darinky nakoniec všetko dopadlo dobre a je doma so svojou dcérkou a rodinou. Toto považujem za najšťastnejšiu udalosť v roku 2021 na našej pôrodnici.“

Otec malej Darinky s odstupom času hodnotil situáciu slovami: ,,Aj keď to bol pre mňa najhorší týždeň v mojom živote, plný strachu a obáv o jej život, stále som dúfal a veril, že všetko sa na dobré obráti a budeme všetci spolu. Našťastie všetko dobre dopadlo a dnes sme šťastní, zdraví a plnými dúškami si užívame našu dcérku, ktorá nám robí veľkú radosť. Ešte raz veľmi pekne ďakujem za starostlivosť a ochotu. Som rád za to, že aj dnes v tomto ťažkom období existujú ľudia s veľkým srdcom, ochotou pomáhať a zachraňovať ľudské životy…”

V roku 2021 bolo 32% pôrodov v skalickej nemocnici ukončených cisárskym rezom. K zvýšenej miere ukončenia pôrodov sekciou prispela aktuálne prebiehajúca pandémia, ktorá nútila zdravotníkov vnímať zvýšené riziká covid infekcie pre plod a matku počas tehotenstva. „V roku 2021 sme riešili niekoľko závažných stavov u rodičiek s vážnym priebehom infekcie SARS-CoV-2 s nutnosťou ukončenia tehotenstva cisárskym rezom pre zlý zdravotný stav matky. Vzhľadom k odporúčaniam a konsenzu gynekológov – pôrodníkov sme boli nútení považovať pacientky s prebehnutou koronavírusovou infekciou v gravidite, obzvlášť s ťažkým priebehom, za rizikové. Z dostupných dát sa ukazuje, že infekcia covid-19 má v niektorých prípadoch negatívny vplyv na plod a môže spôsobiť spomalenie až zastavenie rastu plodu. Našťastie sme v Skalici nezaznamenali žiadny prípad úmrtia plodu v termíne pôrodu, ako tomu bolo ojedinele v zahraničí,“ hodnotí riziká pôrodov covid rodičiek primár MUDr. Budinský a dopĺňa: „K zvýšenej miere cisárskych rezov prispela tiež neochota mamičiek rodiť alebo aspoň skúsiť rodiť po predchádzajúcich cisárskych rezoch. Ďalším faktorom je postupné zhoršovanie zdravotného stavu rodičiek v zmysle pandémie obezity, vyššieho veku prvorodičiek a s tým spojených pridružených ochorení. Priebežne sa zhoršuje kondícia rodičiek aj schopnosť znášať záťaž pôrodu.“


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota