Zdolať na bicykli 130 km za menej ako 9 hodín – to bola výzva pre viac než štyri desiatky cyklistov – účastníkov 12. ročníka Memoriálu Petra Patscha, ktorý sa konal v sobotu 28. mája.

Vytrvalcov sprevádzali po ceste z Malaciek záhorácke bory, vŕšky aj doliny. Odmenení pôsobivým výhľadom a občerstvením na chate Bradlo v polovici cyklomaratónu rozkrútili opäť pedále svojich bicyklov a smerovali do cieľa, ktorý bol tiež v Malackách. V Poľovníckom dome na nich čakal chutný guláš, účastnícke tričko a bohatá tombola. Svojimi výkonmi sa účastníci priblížili k výkonom Petra Patscha, ktorý na svojich cyklo – expedíciách dokázal, že pre dosiahnutie náročného cieľa nie je rozhodujúce špičkové technické vybavenie či sila svalov, ale najmä odhodlanie a vytrvalosť dosiahnuť svoj cieľ.

Plocha draka Knihy.Zahori

Podujatie sa uskutočnilo s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenského cykloklubu.

Kto bol Peter Patsch? *1953 – † 2011
Zanietený priaznivec cykloturistiky ako zdravého životného štýlu, ktorého práve jeho osobné zdravotné ťažkosti posadili do sedla bicykla. Ako predseda Slovenského cykloklubu Záhorák Malacky sa aktívne podieľal na podpore organizovanej cykloturistiky na Záhorí. Spolupracoval pri príprave jednotného cykloturistického značenia na Slovensku a sám na Záhorí aj cykloturistické trasy vyznačoval.
V neposlednom rade sa však Peter Patsch počas 15 rokov svojho aktívneho cykloturistického života zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti v oblasti expedičnej cykloturistiky na Slovensku. V rokoch 1996 – 2010 absolvoval 13 expedícií, pri ktorých strávil v sedle bicykla 777 dní a odkrútil 69 000 kilometrov.

Osudnou sa mu stala jeho 13. cykloturistická expedícia Slovakia Orient Egypt Tour 2011. Pri návrate z nej len 700 km od domova bol Peter Patsch v bosnianskom Sarajeve účastníkom dopravnej nehody, na následky ktorej po piatich mesiacoch zomrel.

Slovenský cykloklub Záhorák Malacky


.

BM: Kralici