ZO SZZ Sekule upozorňuje pestovateľov čerešní a hlavne višní na moniliózu kvetov a výhonkov kôstkovín, nakoľko u väčšiny odrôd čerešní a višní sa počas kvitnutia vyskytli dažďové zrážky, čím sa vytvorili podmienky pre rozvoj hubového ochorenia. Proti monilióze kôstkovín doporučujeme prípravok Sporgon 50 WP a Ornament 250 EW tesne po odvitnutí.

Proti americkej múčnatke egreša doporučujeme po odkvete prípravok Discus, ktorým je možné opakovane zasiahnuť maximálne 3 krát za sebou!

Znova pripomíname stále aktuálne ošetrenie proti piliarke slivkovej, ktorá spôsobuje prvotnú červivosť sliviek. Ako účinné prípravky doporučujeme: Callypso 480 SC, Mospilan 20SC a Decis EW 50.

Ihneď po odkvitnutí je na hruškách významným škodcom méra hrušková, proti ktorej je povolený len prípravok Nomolt 15 SC.

V tomto období je potrebné prikryť porasty cibule a póru netkanou textíliou do váhy 17 gramov na meter štvorcový, nakoľko sú vhodné podmienky na nálet mínerky pórovej a momentálne u nás nie je povolený na chemickú ochranu žiadny prípravok. V zahraničí je za účinný prípravok doporučovaný Reldan 40 EC v koncetrácii 0,125 % s použitím zmáčadla.

Platnosť uvedených opatrení je od 21.-27. apríla 2011.
Vyzývame záhradkárov, aby prísne dodržiavali metodické pokyny uvedené na obaloch a na vložených príbalových letáčikoch chemických prípravkov!

Ing. Alojz Kunštek
predseda ZO SZZ Sekule


.

BM: Ustekana sobota