Aktualizované 20:00 → Volebné miestnosti sa otvorili o 7:00 ráno a zatvoria o 20:00. Počas celého dňa prinášame zaujímavosti z priebehu volieb.

Priebeh volieb v Senici. Foto: Mesto Senica

20:00 | Volebné miestnosti sa zatvorili. Ako prvé sa spočítajú hlasy v krajských voľbách. Následne budú volebné komisie počítať hlasy komunálnych volieb.


17:56 | Voliči na Záhorí si volia 651 poslancov z 1146 uchádzačov. Najviac ich je v Senici. Tu kandiduje 67 uchádzačov na 19 volených miest. V Stupave 43 na 16 miest. V Holíč 40 na 15 miest. V Skalici 39 na 19. V Malackách 37 na 18 miest a v Kútoch 36 na 11 volených miest. Kandidátiek na Záhorí je z celkového počtu 327 (28,5%).


17:53 | Volebné moratórium sa má v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec) o 45-minút, Macov o hodinu a pol a Povoda (obe okres Dunajská Streda).

“Čo sa týka priebežných výsledkov, až po uzavretí poslednej okrskovej komisie bude možné priebežné výsledky za daný kraj zverejňovať,” povedal predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Peťko. Štatistický úrad by mal priebežné neoficiálne výsledky volieb šéfov samosprávnych krajov aktualizovať v polhodinových intervaloch.


17:45 | Stupava » Po 17:00 bola volebná účasť v jednotlivých okrskoch niečo vyše 20%.


16:59 | Senica » Volebná účasť po 16:00 osciluje v Senici okolo 24 %.


16:50 | Facebookové ankety sa využívajú skôr na zavádzanie verejnej mienky. V Trnavskom rádiu to povedal sociológ a riaditeľ výskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik. Nemožno ich zamienať za seriózne prieskumy.

Celý rozhovor nájdete v podcaste Trnavského rádia.


16:20 | 22 kandidátom na starostu stačil k zvoleniu len jeden hlas. V 77 mestách a obciach na Záhorí sa rozhodlo spolu kandidovať 194 uchádzačov. Najväčší počet v obci Borský Svätý Jur – 7 uchádzačov. Pozrite si, v ktorých obciach je už rozhodnuté →


15:10 | Moravský Svätý Ján » Priebeh volieb je pokojný. Nastávajú situácie, keď sa tvoria pred volebnou miestnosťou rady. Účasť presiahla 28% z 1765 opravených voličov.

Priebeh volieb v Moravskom Svätom Jáne.

14:20 | Skalica » “Priatelia, poďme voliť,” vyzval Skaličanov po odvolení kandidát na primátora Martin Štepán.

Martin Štepán

14:00 | Trnavské.radio » Začína špeciálne vysielanie, ktoré prinesie mimoriadne vstupy. Vo vysielaní sa porozprávame s hosťami, ktorí priblížia, ako funguje mestská samospráva či župný úrad. Po zatvorení volebných miestností o 20:00 sa Trnavské rádio pozrie na fenomény aktuálnych komunálnych volieb spoločne s politológom Jozefom Lenčom a šéfom agentúry AKO Václavom Hříchom. Počúvajte až do polnoci TU »


13:53 | Priebeh volieb v okrese Malacky je pokojný a bez incidentov. V Malackom okrese kandiduje na post poslanca 426 uchádzačov na 233 volených miest. Primátorom alebo starostom sa chce stať 67 uchádzačov v 25 mestách a obciach. Viac v článku →


13:40 | Senica » Priebeh volieb je v meste Senica od otvorenia volebných miestností pokojný. O prenosnú volebnú schránku s cieľom voľby mimo volebnej miestnosti si k 13:00 zažiadalo presne 70 voličov. Viac v článku →

Priebeh volieb v Senici. Foto: Mesto Senica

13:10 | Rybky » V Rybkách sa o hlasy voličov uchádzajú dvaja kandidáti na starostu, súčasný starosta Henrich Ravas medzi nimi nie je. V priebehu dopoludnia prišlo v obci k volebným urnám približne 30 percent voličov. Právo voliť využili aj členky volebnej komisie.

Členka volebnej komisie v Rybkách

12:55 | Rovensko » V Rovensku mala v obedňajších hodinách odvolené približne stovka z 350 oprávnených voličov. “Volebná účasť je možno ovplyvnená aj tým, že v obci máme len jedného kandidáta na starostu,” konštatoval predseda miestnej volebnej komisie Jozef Vacula. Súčasný starosta Marian Rehuš už nekandiduje, nahradí ho menovec Marián Nemec. O post poslanca v 5-člennom obecnom zastupiteľstve sa uchádza 9 kandidátov.

Priebeh volieb v Rovensku.

12:10 | Malacky » Odvolené má už aj primátor Malaciek Juraj Říha. “Priatelia, hovoria mi, že voľby sú jasné. Nemyslím si to. Najmä ak obyvatelia nepôjdu voliť. Ja som už bol. A dúfam, že som volil správne,” komentoval svoju volebnú účasť.


12:03 | Rohožník » Obyvatelia si volia aj Zastupiteľstvo mladých. Päťčlenný volený zbor zložený z obyvateľov obce vo veku od 15 do 25 rokov bude poradným orgánom pre obecné zastupiteľstvo a samosprávu. O svoje zvolenie usiluje 9 mladých Rohožníčanov. Viac v článku →


12:00 | Skalica » K čo najvyššej volebnej účasti vyzvala i primátorka Skalice Anna Mierna, ktorá si svoju občiansku “povinnosť” prišla splniť v sprievode najbližších. Mierna súperí o hlasy voličov s ďalšími štyrmi kandidátmi.


11:00 | Holíč » So svojou ženou Sylviou odvolil primátor mesta Zdenko Čambal.

Foto: FB Zdenko Čambal

10:46 | Petrova Ves, Lakšárska Nová Ves » V oboch obciach je už rozhodnuté. Starostom Petrovej Vsi naďalej ostáva Štefan Beňa a v Lakšárskej Novej Vsi bude starostkou opäť Oľga Procházková. Počet kandidátov na poslancov je v oboch obciach rovnaký ako počet volených. Viac v článku →


10:30 | Senica » Primátor mesta Martin Džačovský odvolil so svojou manželkou.

Foto: FB Martin Džačovský

9:58 | Studienka, Brodské » Už teraz je jasné, že na Záhorí prebehnú doplňujúce voľby na poslancov. V Studienke sa na 7 poslaneckých postov prihlásilo len 5 občanov. Starostom sa tu chce stať až 6 kandidátov. V Brodskom chýba jeden kandidát na poslanca na 9 volených miest. O post starostu sa tu uchádzajú 4 kandidáti.


9:00 | V 77 mestách a obciach na Záhorí kandiduje za primátora a starostu 194 kandidátov a kandidátiek. V 22 obciach je už o starostovi rozhodnuté. 


Priebeh volieb v Malackách. Foto: Malacky.sk

8:00 | Malacky » Bezproblémový začiatok volieb hlásia v okrese Malacky, kde je 58 volebných okrskov. Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. “Všetko je v poriadku,” podotkli z okresnej volebnej komisie v Malackách. (TASR)


7:00 | Otvorili sa volebné miestnosti. Na Záhorí sa volí v 155 volebných okrskoch.  K voľbám si nezabudnite zobrať občiansky preukaz alebo doklad z polície, ktorý potvrdzuje že si vybavujete nový doklad.


Krajské voľby: Zoznam kandidátov →


Za použitia materiálov redakcie Záhorí.sk, TASR, týždenníka Záhorák a Trnavského rádia.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

BM: Ustekana sobota