Výborná správa pre všetkých pacientov. Fakultná nemocnica AGEL Skalica otvára jednodňovú chirurgiu v odbore otorinolaryngológia. Uvedené pracoviská v regióne chýbajú, čo sa odráža na dlhých čakacích časoch a ich maximálnom vyťažení. Skalická nemocnica teda od júla otvára túto možnosť.

Jednodňová chirurgia má nesporný prínos pre pacienta, pretože v krátkom čase rieši zdravotný problém pacienta s minimálnym narušením jeho každodenného života. O čo presne ide hovorí MUDr. Martina Judáková. Výkony budú hradené zdravotnými poisťovňami, operáciu musí každému pacientovi indikovať lekár.

Aké všetky výkony budete v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti v skalickej nemocnici vykonávať?
Zatiaľ začíname s lokálnymi výkonmi ako napr. odber diagnostických vzoriek z nádorov v ORL oblasti, odstránenie nezhubných nádorov ucha, nosa, dutiny ústnej, koreňa jazyka, rôzne druhy operácii chrápania, odstránenie kožných nádorov tváre, ušníc, dutiny ústnej a nosa nevyžadujúce uspanie.

Aká technika sa na tieto výkony používa?
V rámci našich operačných zákrokov používame endoskopické, miniinvazívne vybavenie. Máme prístroj na rádiofrekvenčnú indukovanú termoterapiu, ktorý nám umožňuje realizovať operácie v nose, v ústach s minimálnym krvácaním a s dobrým pooperačným výsledkom.

Akí pacienti sa operujú, operujete aj deti?
Väčšina klientov sú dospelí pacienti, deťom vykonávame len diagnostické výkony /endoskopie/, z operačných výkonov nastrihnutie uzdičky pod jazykom. Momentálne operujeme len v lokálnej anestézii malé zákroky v oblasti ucha, nosa dutiny ústnej, kožné tumory oblasti hlavy a krku.

Kedy je na pláne rozšírenie výkonov aj na celkovú anestéziu?
Od septembra by sme chceli rozšíriť portfólio našej operatívy o zákroky v celkovej anestézii.

Aké výkony budete realizovať následne?
Išlo by o endoskopické odstránenie nosovej mandle, zmenšenie krčných mandlí, operáciu priehradky, mikrochirurgické výkony na hrtane, zavedenie ventilačných trubičiek do stredného ucha. U pacientov citlivých, ktorí vyžadujú z osobných dôvodov celkovú anestéziu (napr. sa boja výkonu, sú dráždivý pri našom vyšetrení), by sme boli schopní vykonať všetky výkony, ktoré momentálne teraz vykonávame v lokálnej anestézii.


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

Lakovanie a Pieskovanie