Iniciatíva všeobecných lekárov chce dovzdelávať zdravotné sestry v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK). Cieľom je zvýšiť ich kompetencie na prácu vo všeobecných ambulanciách, aby pomohli všeobecným lekárom. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecných lekárov Adriana Šimková.

ilustračné foto 123rf.com / kseniiavladimirovna

“Zdravotníckeho personálu je málo. Musíme niečo spraviť, aby bola zachovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti, aby sme to, čo je momentálne v kompetenciách lekára v zdravotnom systéme, delegovali na zdravotnú sestru, praktickú sestru alebo v niektorých prípadoch aj do lekární,” priblížila Šimková s tým, že závažné stavy alebo vážne chronické diagnózy pacientov by stále manažoval všeobecný lekár.

Vzdelávanie sestier bude prebiehať v prezenčnej forme. Prvé školenia sa začnú od budúceho roka. Cieľovou skupinou sú zdravotné sestry ambulancií všeobecných lekárov, absolventi stredných zdravotníckych škôl a záchranári. Školiť ich budú experti z radov odborných lekárskych a sesterských spoločností, psychológ, sociológ, právnik či koučovia pre komunikáciu s pacientom v ambulancii i čakárni.

Záhorácke rádio 2024 01

Všeobecná praktická lekárka Jana Striško Senčáková upozornila na to, že ambulantná prax a špecifiká ambulantnej praxe sa nevyučujú na stredných ani vysokých školách. “Základný vedomostný background tam je, ale nie sú tam špecifiká,” zdôraznila. Vzdelávanie v rámci iniciatívy im podľa nej pomôže získať potrebné zručnosti.

Iniciatívu víta aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Lekár BSK Tomáš Szalay uviedol, že v posledných rokoch sa zvýšili kompetencie všeobecných lekárov, ale zanedbal sa rozvoj kompetencií zdravotných sestier. “Projekt je zameraný na to, aby zdravotné sestry boli naozaj rovnocenným partnerom pre lekára v ambulancii,” dodal.

Plocha draka Knihy.Zahori

Aktuálne sa pilotný projekt organizuje v BSK, ale Szalay si myslí, že má potenciál rozšíriť sa aj do ďalších regiónov. Momentálne je však podľa jeho slov najhoršia situácia v BSK. Poznamenal, že jednou z príčin môže byť blízkosť Rakúska, kde majú zdravotné sestry lepšie podmienky ako na Slovensku.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

3D filamenty 2023