Seničan Peter Holčík je remeselný pivovarník a spolu s Danielom Obcovičom je zakladateľom kočovníckeho minipivovaru Hellstork. Z domáceho varenia piva a poctivo nadobudnutých skúseností, sa stal ich sen skutočnosťou a svoje vlastné receptúry začali ponúkať verejnosti.

robim-co-ma-bavi_peter_holcik

Varia tak svoje vlastné pivo na prenajatých technológiách v spriatelených minipivovaroch. Peter, už siedmy rok, úspešne prevádzkuje aj svoj podnik Sklep pub, ktorým priniesol do Senice nový vietor a pravidelne prináša milovníkom piva špeciály, väčšinou vrchne kvasené pivá z Čiech, zo Slovenska, ale aj z Anglicka, Škótska, Dánska a Poľska. Na jeseň sa posunú zasa o level vyššie, keďže pracujú na otvorení vlastného pivovaru. Pôjde o technológiu Lucky Bastard z Brna. V rozhovore prezradil aj to, čo je preňho základ dobrého piva: ,,Jeho komplexnosť. Farba, vôňa, chuť. A samozrejme veľmi dôležitý je aj servis! Pohár, čistota a remeslo výčapníka sú polovica úspechu celého dojmu!“

Pálfyovci Knihy.Zahori

Vy a pivo…Kedy ste sa začali kamarátiť?
S pivom som sa zoznámil už ako úplný sopliak. Potom sme sa na strednej zoznamovali a „oťukávali“ medzi sebou. Všetko prišlo až neskôr, v Bratislave, kde som pôsobil ako interiérový dizajnér hneď po škole. Raz ma kamarát zobral do jednej putiky v starom meste, kde vtedy čapovali rôzne pivá od Hoegaarden až po Rožňavský Kaltenecker a tu sme sa zoznámili dokonale. Začal som vyhľadávať pivá z čo najmenších pivovarov, zo všetkých kútov sveta, ochutnávať a hľadať stále nové chute a príbehy. Toto pokračuje v podstate dodnes

Koľko musí dobrý znalec piva vypiť pív na to, aby sa stal skutočným odborníkom?
Naozaj veľa! A nemôže sa báť experimentovať!

robim-co-ma-bavi_peter_holcik_pivo_hellstork

Z čistej lásky k pivu a z veľkého odhodlania ste sa stali spolu s Danielom Obcovičom zakladateľom minipivovaru Hellstork. Váš spôsob fungovania je jednoduchý a efektný – nemáte vlastný pivovar, varíte na prenajatých technológiách a v podstate ste pivní kočovníci. Varíte rôzne druhy pív a nespadáte do stereotypu. Čo je ešte výhodou takéhoto pivného kočovania?
Veľkou výhodou je, že sa človek naučí pracovať v rôznych priestoroch, na rôznych technológiách, stretne sa s množstvom názorov, nápadov a skúseností sládkov, s ktorými pracuje celý deň po dobu niekoľkých rokov a permanentne sa tak vzdeláva.
Okrem toho, sa stretávam s novými skúsenosťami a nápadmi, ale aj s novými priateľstvami a s tým sú spojené aj krásne zážitky. Najkrajšie zatiaľ máme z našej dlhoročnej stájne – Richtár Jakub v Bratislave. Smiech aj plač, pot a krv, nervy aj návaly šťastia a spokojnosti. Jednoducho, na tento pivovar nikdy nezabudneme a ďakujeme Jankovi Tribulíkovi, že nám dal takú dôveru, skúsenosti a príležitosť. Pivné kočovanie je tréningový medzistupeň, medzi domácim varením piva v kuchyni a svojím vlastným pivovarom, ktorý už momentálne riešime a ktorý otvárame na jeseň.

Môžete nám o pripravovanom, vlastnom pivovare prezradiť viac informácií?
Pivovar bude funkčný na jeseň 2016. Lokalitu ešte neprezradíme. Čo môžeme prezradiť je, že sa jedná o technológiu pivovaru Lucky Bastard z Brna, ktorá obsiahne ročný vystav 72000l piva. Čo je 4 násobne navýšenie aktuálnej produkcie….

Ráno sa zobudím a žijem pivom, kým nejdem spať. Je to najkrajší koníček na planéte!

Kde všade si aktuálne môžu milovníci piva pochutiť na vašich výrobkoch?
Najdôležitejšie sú naše prevádzky v Senici a na Polianke (pri Myjave), kde máme otvorené ochutnávkové puby – Sklep Pub. Potom na našej stránke, ešte minulý rok pred Vianocami, sme si vyskúšali náš e-shop, ktorý spúšťame čoskoro naplno. A následne na našej stránke, ktorá tak ako e-shop je „under construction“, je mapa podnikov a prevádzok, kde ľudia prídu do styku s pivom Hellstork, či už pravidelne, alebo občasne.

robim-co-ma-bavi_peter_holcik-sklep-pub

Váš Sklep pub v Senici je v meste veľmi obľúbený? Aké pivá tu ponúkate?
V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí navštevujú Sklep Pub. Od začiatku, t. j. 7 rokov, v Senici ponúkame ako jediní pivá z malých pivovarov. Nesústreďujeme sa však na klasické „ležiaky“, ako je zvykom podobných konceptov. Áno, nájdete ich u nás tiež a v kvalitnom zastúpení, ale my si aj tak ideme svoje. Čapujeme špeciály, väčšinou vrchne kvasené pivá, pivá nielen od kolegov z Čiech a Slovenska, ale aj z Anglicka, Škótska, Dánska a Poľska. Chceme našich hostí zabávať a zároveň vzdelávať o tom, o čom všetkom dokáže byť pivo. Pivo, nie je len o chľastaní, ale aj o ochutnávaní. Pivár nie je ten, čo vypije 20 kúskov ,,gambáčiku“, ale ten, čo sa rozumie pivu, pivným štýlom a spolu s nami predebatuje kopec času na tému ,,chutí“ – ,,nechutí“…

robim-co-ma-bavi_peter_holcik_2

Ktoré pivá by ste odporučili ochutnať novým zákazníkom?
Našim hosťom sa snažíme vyjsť v ústrety a snažíme sa nájsť jeho chute a tak mu ponúknuť pivo, ktoré by mu mohlo chutiť. Aké máte radi pivo? Sladké? Horké? Svetlé? Tmavé? Ste skôr klasik, alebo Vám ponúkneme nejaký špeciál? Na základe takéhoto rozhovoru, by mal byť náš barman 100% nápomocný s výberom. Hosťom odporúčame vždy všetky pivá, pretože ich vyberáme starostlivo a na výčap už dlhšiu dobu nekupujeme „kočky v mechu“, teda pivá, ktoré nevieme ako chutia.

V čom je váš Sklep pub špecifický?
Sklep Pub je jedinečný tým, že od začiatku sa snažíme byť alternatíva všetkým podnikom, ktoré v Senici sú. Či už výberom sortimentu, alebo osobitého prístupu. Ľudia majú plné zuby nudných a zdutých čašníčok, ktoré sú neúslužné a nevedia o svojej práci ani ťuk a so žuvačkou v ústach a dlhými nechtíkmi, zazerajúc za barom, čakajú na tringelt. Ľudí nebavia tie isté veci stále dokola. Tullamorka, Plzeň, Fernet Becherovka….Kubánska párty, hentaká párty, taká párty…Štyristoosemdesiata piata diskotéka na 10 metroch štvorcových. V Senici je kopec podnikov a každý vám ponúka to isté, bez vášne, bez úprimnosti, bez pokory. My sme iní! Pozeráme sa na veci inak. Je to často našou výhodou, ale tým, že sme pre niekoho až natoľko osobití, niekedy bohužiaľ aj nevýhodou. Ale naučili sme sa s tým žiť. Špecializujeme sa hlavne na pivo, a tak výber pív, čapovanie a servis sú prvoradé veci. Ďalej sa zameriavame na whisk(e)y a bourbony, rumy a skutočné destiláty. Myslím, že výber destilátov máme v Senici na výbornej úrovni a nehanbil by sa zaň nejeden profesionálny bar a sme radi, že nielen „iným“ pivom, ale aj kvalitnými destilátmi nútime druhé podniky v Senici obohatiť svoju fádnu ponuku o nejaké tie nové kúsky.

Čo v ňom chystáte momentálne na leto? Meníte ponuku podľa sezóny?
Ako každý podnik, ktorý sa o svojich hostí zaujíma. Ponuka by mala byť sezónna záležitosť, takže chystáme novinky aj my.

Vaše pivo ,,Kraken“ bolo na stránke ratebeer.com ohodnotené ako najlepšie slovenské pivo 2014. V čom je jedinečné a čo obsahuje?
V čom je jedinečné, musia posúdiť tí, ktorí ho pili, alebo pijú. Z našej strany ho môžem opísať ako komplexné tmavé pivo s plným telom, s nadmernou suchosťou a horkosťou. S výraznou citrusovo čokoládovo/praženou arómou v štýle Cascadian Dark Ale.

robim-co-ma-bavi_peter_holcik_pivo_hellstork_3

Ako je na tom momentálne Slovensko s pivami? Prijali sme už viac myšlienku remeselného pivovarníctva?
Samozrejme. Od dôb keby sme otvorili Sklep Pub sa veľa zmenilo. Keď sme otvárali, takých podnikov ako sme my, ste na celom území Slovenskej republiky narátali na piatich prstoch. Teraz? Všade narástla ponuka remeselného piva. Ľudia sa v tom našli, hľadajú nové chute, niečo iné a častokrát zostanú v dobrom zaskočení, že aj tú vec, ktorú práve pijú, je skutočné pivo, ktoré má svoj štýl a má to tak chutiť. Je to vidieť všade – na návštevnosti pivných festivalov, podnikov, na vzniku stále nových a nových malých pivovarov. Na Slovensku zažívame doslova pivnú revolúciu!

Čo je pre vás základ dobrého piva?
Jeho komplexnosť. Farba, vôňa, chuť. Chutí? Nechutí? Zapamätám si to pivo, alebo nie? A samozrejme veľmi dôležitý je aj servis! Pohár, čistota a remeslo výčapníka sú polovica úspechu celého dojmu.

robim-co-ma-bavi_peter_holcik_3

S ktorými pivovarníkmi spolupracujete najčastejšie?
Keďže máme radi rôzne kolaborácie a spoločné várky, často spolupracujeme s našimi priateľmi na špeciálnych várkach. Napríklad s Padre Craft Brews z Košíc, s Unorthodox Brewing z Bratislavy, alebo Lucky Bastard z Brna. A uznávame všetkých, ktorí vedia variť úprimne a profesionálne kvalitné pivo! Toho je ešte stále málinko bohužiaľ…

Kde sa učíte nové veci? Kde hľadáte inšpiráciu?
Tak nejaký ten know-how a inšpirácie si človek musí nechať aj pre seba.

robim-co-ma-bavi_peter_holcik_pivo_hellstork_2

Na záver, čo vás na tejto práci najviac baví?
Na tejto práci ma baví hlavne to, že ju človek neberie ako prácu, ale ako hobby a nejaké poslanie, ktoré tu chce po sebe zanechať. Baví ma byť v pracovnom nasadení a tvrdo pracovať nielen na sebe, ale aj na pivovare a podniku. Pritom sa stretávať stále s príjemnými ľuďmi okolo seba, ktorí zdieľajú podobné hodnoty ako vy. Zažívať tie pády na kolená, ako aj tie vydreté úspechy. Ráno sa zobudím a žijem pivom, kým nejdem spať. Je to najkrajší koníček na planéte. Pridajte aj vy, uvidíte, možno sa to aj vám ostatným zapáči tak ako mne.


.

BM: Kralici