V sobotu (29.9.) po ôsmich rokoch od tragickej udalosti keď kolesá automobilu na predmestí Sarajeva predčasne ukončili putovanie predsedu Slovenského cykloklubu – Záhorák Malacky Petra Patscha pri jeho návrate z expedície do Egypta, sa na mieste nehody, za prítomnosti jeho manželky Zuzany, slovenského veľvyslanca v Sarajeve Martina Kaču, zástupcov miestnej samosprávy, príslušníkov slovenskej vojenskej misie  EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, ako aj členov  cyklistického oddielu SCK Záhorák Malacky a Giro di Sarajevo, uskutočnila spomienková akcia spojená s odhalením pamätnej tabule pripomínajúcej túto smutnú udalosť.

 

 

 

Realizácia myšlienky vyhotovenia pamätnej tabule na mieste nehody vzišla spojeným úsilím vojakov Petra, Mareka, Evy a Lucie v tom čase účastníkov misie EUFOR ALTHEA, podporeného finančnou zbierkou, ako aj zainteresovaním všetkých vyššie menovaných účastníkov spomienkového aktu.

“Vďaka všetkým mojim kolegom, ale aj kamarátom z Veľvyslanectva Slovenskej republiky, ktorí pomohli naplniť tento ušľachtilý čin. Dúfam, že aj prostredníctvom tohto pamätníka prispejeme v najbližších rokoch k zlepšeniu  bezpečnosti cyklistov v cestnej premávky,” predniesol vo svojom príhovore Peter.

 

 

 

Spolu s ním v emotívnom prejave, manželka Petra Patscha spomenula jeho dobrosrdečnosť a bezprostrednosťou ktorou si získal srdcia mnohých, vrátane slovenskej cykloturistky Lenky, cestu ktorej po Balkáne spolu s Petrovou  spojila náhoda len niekoľko kilometrov pred Sarajevom a ktorú, ako svedkyňu nehody, podnietila po roku k návratu do Sarajeva, kde spolu s priateľmi z cyklistického oddielu Giro di Sarajevo na jej mieste osadili pamätník v podobe bieleho bicykla.

“Miloval život a vždy hovoril, že je najkrajší zo sedla bicykla“  s týmito slovami zavŕšila svoj príhovor Zuzka spolu s poďakovaním všetkým zúčastneným.

 

 

 

Záver spomienkového aktu patril predaniu memoranda o zverení pamätníka do starostlivosti cyklistickému klubu Giro di Sarajevo ktoré odovzdal predseda SCK Záhorák Malacky.

 


.

BM: Kralici