Všetko to začalo minulý rok (2017), keď som sa prvýkrát zúčastnil pretekov svetovej série XTERRA v kros triatlone v Poľsku a Nemecku. Po minuloročnej skúsenosti s týmito pretekmi, som sa rozhodol, dať si tento rok (2018) za cieľ náročný, no o to krajší sen a tým bol XTERRA World Championship Hawaii 2018.

 

 

Bolo to o to ťažšie, že som popri práci a štúdiu na vysokej škole musel zvládnuť štátnice (úspešne) a trénoval kedy sa len dalo a venoval tomu všetok svoj voľný čas. Túto sezónu som mal svoj cieľ a išiel si za ním a veril som, že sa to podarí, aj keď to vôbec nebolo ľahké. O kvalifikáciu na MS XTERRA v terénnom triatlone som bojoval na štyroch pretekoch a podarilo sa. Sen sa stal skutočnosťou a opäť sa potvrdilo, že kto verí vo svoje sny a ide si za nimi tak sa mu  aj splnia.

 

 

Cesta bola o to ťažšia, že už na prvom preteku Xterra Czech Prachatice (15.7.2018 – 1,5 km plávania, 30 km horskej cyklistiky a 10 km terénny beh) som bojoval s chorobou, no aj napriek tomu som finišoval ako najlepší Slovák v cieli a obsadil nepopulárne 4. miesto vo vekovej kategórii muži 20-24 rokov. Bol to pretek, na ktorý som sa obzvlášť tešil, no ani choroba mi nepokazila dojem a pekné spomienky, ktoré z neho mám.

 

Druhým pretekom bola Xterra Romania (3.-.5.8.2018 – Rumunsko – 1,5 km plávania, 29,5 km horskej cyklistiky a 10,2 km terénny beh), ktorým začala moja trojtýždňová cesta po pretekoch Xterra a boj o miestenku na MS na Havaji. Prišiel som do veľmi známeho prostredia, keď sa mi práve tu minulý rok podarilo získať 3. miesto na ME v kros triatlone vo vekovej kategórii muži 20-24 rokov. Na preteky som sa veľmi tešil, pretože mám na toto miesto pekné spomienky z minulého roka. Večer pred hlavným pretekom som sa zúčastnil plaveckých pretekov Dracula night swim aj napriek tomu, že ma nasledujúci deň čakal hlavný závod, kvôli ktorému som tam prišiel. No nezaváhal som ani na chvíľu, že by som sa tohto večerného plávania nezúčastnil, nakoľko je to neuveriteľný zážitok a má to svoje čaro, pretože sa štartovalo o 21:30 miestneho času za tmy. Od začiatku som sa ujal vedúcej pozície a udržal si ju až do konca a získal tak 1. miesto celkovo a 1. miesto v kategórii muži 19-29 rokov. Na ďalší deň som bol o už 9:00 na štarte Xterra Romania kde som do cieľa dobehol na 9. mieste celkovo (vrátane PRO pretekárov), 2. mieste vo vekových kategóriách a 1. mieste vo vekovej kategórií muži 20-24 rokov a tým si zároveň vybojoval miestenku na Xterra World Championship Hawaii.
 

Týždeň po pretekoch v Rumunsku som štartoval kros v poľskom Krakove na Xterra Poland (12.8.2081 – 1,5 km plávania, 36 km MTB a 10 km terénny beh). Nie každý pretek vyjde na 100% a tento bol toho príkladom, keď som už pred štartom roztrhol neoprén a musel tak plávať bez neho, pokračovalo technickými problémami na “bajku“, no aj napriek tomu som obsadil 3. miesto v kategórii muži 20-24 rokov.
 

Posledným pretekom Xterra na ktorom som štartoval bol XTERRA European Championship Germany (18.8.2018 – 1,5 km plávania, 36 km MTB a 10 km terénny beh) necelý týždeň po Xterre v Poľsku. Pretek mal početné zastúpenie z rôznych krajín sveta, nakoľko sa jednalo o ME v XTERRA, kde sa na štart postavilo celkovo 315 pretekárov z toho bolo 52 PRO pretekárov. Do tohto preteku som dal posledné zvyšky svojich síl a doslova bojoval, pretože už bola cítiť aj únava z predchádzajúcich závodov a cestovania. Nakoniec z toho bolo 3. miesto v kategórií muži 20-24 rokov a celkovo 23. mieste vo vekových kategóriách.

 

 

Dlho som váhal, či sa vôbec šampionátu na Havaji zúčastním, nakoľko ide o veľmi nákladne finančnú záležitosť, ale rozhodol som sa, že to skúsim, pretože nikdy neviem, čo bude zajtra alebo za rok a takáto šanca sa už nemusí naskytnúť. Všetko tu bude, len my tu už nebudeme. Nehovorím, že tam teraz idem vyhrať a prinesiem zlato, ale určite tam budem bojovať za čo najlepší výsledok a nechám tam všetko, tak ako na všetkých pretekoch, kde bojujem a verím vo svoje schopnosti a dávam do toho celé svoje srdce. Som veľmi rád, že aj vďaka partnerom, ktorí ma podporili sa môžem zúčastniť najprestížnejšieho podujatia na svete, na akom môže športovec štartovať a reprezentovať svoju krajinu. Šampionát sa koná 28.10.2018 a tento rok to bude 22. ročník Xterra World Championship Hawaii v rodisku kros triatlonu, kde bude o to najcennejšie bojovať viac ako 800 pretekárov zo 46 krajín sveta.

Podporili ma: Hertlsport, Kompava, Aquasphere, NyNa, Lark, BigMat, ProPark, Schaeffler Skalica, Tysko Logistics, Superionherbs.

 

Boris Janata


.

BM: Kralici