Partia otužilcov z Jablonice a ich kamaráti zo Senice si vychutnávali pred pár dňami osviežujúci zimný kúpeľ v Jablonickej priehrade. Najprv však museli vziať do rúk sekery a prerúbať do ľadu dieru. To im ale vôbec neprekážalo, veď adrenalínový zážitok v studenej vode stál za to…

Teplo má každý rád, aj otužilec. “Priznám sa úprimne, že aj mne je najpríjemnejšie kúpanie vo vode, ktorá má okolo 20 stupňov,” priznáva otvorene Zoltán Ladányi, ktorý s otužovaním v Jablonici začal medzi prvými asi pred 10 rokmi. “Najprv som to skúšal sám, pridal sa syn, potom ďalší odvážli ci. Dnes nás je v Jablonici už okolo tridsiatky. Vodu v našej priehrade radi vyhľadávajú aj otužilci zo Senice. Jej kvalita sa im vraj pozdáva viac než na Kunovskej priehrade,” tvrdí Zoltán.

Plocha draka Knihy.Zahori

Ako s otužovaním podľa Z. Ladányiho začať? “To si musí každý zrovnať vo vlastnej hlave. Odporúčam sa vopred poradiť aj s lekárom. Rozhodne nie je vhodné len tak skočiť rovno do vody. Najlepšie je začať s otužovaním postupne, napríklad v septembri, kedy má voda okolo 20 stupňov, v októbri cca 14 – 15 °C a v decembri, kedy má voda okolo 2 °C, by už človek mal byť aklimatizovaný. Vždy je to však individuálne. Ideálne je postupné otužovanie vo vode niekde vonku, osobne si nemyslím, že podobný efekt má studená sprcha. Tá by bola aj pre mňa nepríjemným zážitkom. Na základe vlastnej skúsenosti môžem povedať, že po dvoch rokoch otužovania ľadová voda už človeka nerozhádže. Opatrnosti pri kúpaní v ľadovej vode ale nie je nikdy dost, rozhodne neodporúčam, aby sa niekto kúpal úplne sám,” dodáva skúsený otužilec Zoltán Ladány.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

3D filamenty 2023