Pri písaní rubriky – Robím, čo ma baví si čoraz viac uvedomujem, koľko zaujímavých a talentovaných ľudí na našom Záhorí máme! Nie je nič krajšie, ako prinášať vám pohľady na svet a na prácu z toľkej perspektívy.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova

Dnes zavítame opäť do brandže, ktorú sme tu ešte nemali! A síce do sveta modelingu. Klaudia Konopová pochádza z Jablonice a vo svojich 18- tich rokoch má našliapnuté na slušnú kariéru. Napriek tomu, že je ešte len študentka na Obchodnej akadémii v Senici, už teraz má ponuky na fotenia, o ktorých sníva mnoho mladých dievčat. Za sebou má fotenie pre časopis VOGUE v Turecku, ale aj spoluprácu s celosvetovou značkou HM. Možno vám rozhovor s Klaudiou prinesie aj iný pohľad na túto profesiu, koniec koncov, jej výsledky môžete vidieť na vybraných fotografiách…Verím, že sa pokocháte fotkami a takisto, že si užívate posledné letné dni, tým, že – ROBÍTE ČO VÁS BAVÍ.

Ako si sa dostala k modelingu? Bolo to klasicky cez casting, alebo si ťa niekto všimol?
Keby záležalo na mne, modelkou sa nestanem nikdy! Moja teta, ktorá sa venovala od mladosti fotografovaniu, ale vždy tvrdila presný opak. Videla vo mne potencionál. Nielen ona, ale aj známi z dediny to zvykli rodičom hovoriť. Rodičia ma ale poznali, a preto to nikdy neriešili. Spomínaná teta ma jedného dňa napriek všetkému postavila pred objektív a moje fotky zverejnila. Nemenovaná konkurenčná agentúra sa mi emailom ohlásila. Keď som prišla na ten tradičný casting, všetko bolo pre mňa nové. Jednoducho nový svet. Po castingu sa moja maminka vrhla do študovania modelingu a rozposielala moje fotky. Krátko na to sme sa rozhodovali medzi dvomi top agentúrami na Slovensku. Rozhodli sme sa. Možno dobre, možno nie, ale ľutovat to nikdy nebudem. V tejto agentúre som pôsobila rok a pokračovala som v HM.

Pálfyovci Knihy.Zahori
 

Nebola si teda ten typ modelky, čo si všetko vysnívala odmalička…
Odmalička som vyrastala s chlapcami a hrávali sme sa na ulici. Jednoducho som bola chlapcom. Nikdy sa mi svet dievčat nepáčil. Bol mi cudzí. To bolo dôvodom, prečo moji rodičia skutočnosť, že by som raz bola modelkou, nikdy neriešili. Jednoducho to prišlo samo. Dobrovoľne nasilu. (smiech). Môžem ale povedať, že v súčasnosti som vďačná všetkým, ktorí ma viedli touto cestou.

Momentálne robíš pre Heriett models. Ako si spokojná v tejto agentúre?
V tejto agentúre pôsobím dva roky a som spokojná. HM mi umožnili vycestovať do sveta a spoznávať svet modelky detailne. Je to agentúra, ktorá ma zlákala najma kvôli príjemnému, milému a otvorenému prístupu, a profesionalitou, okrem iného.

Aké boli tvoje prvé pocity z fotenia, keď si začínala?
Veľmi rada spomínam na prvé fotenia. Rada si pozriem staré fotky a sama na sebe sa zasmejem, aká som bola. Vtedy to bolo pre mňa neznáme, dnes už som v tom ako doma. Pocity som mala zmiešané. Hanbila som sa, bola som plná očakávaní a strachu. Strachu, že sa klientom nepáčim a očakávania, že raz to bude iné. A dočkala som sa.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova-4

Ako prebieha bežné fotenie dnes? Čo sa vyžaduje od modelky?
Každé fotenie začína v podstate rovnako. Najprv sa rieši makeup, vlasy, outfit a potom sa fotí. Požiadavky klientov sú veľmi rôznorodé. Každý chce, aby ich fotenie bolo niečim výnimočné a všetko záleží od klienta. Je to individuálne. To, čo ale vyžaduje každý klient je, aby modelka pred objektívom ukázala, čo v nej je a aby sa tomu momentu oddala. To je dôvod, prečo to robím rada.

Niektoré modelky sa viac hodia na fotenie postavy, iné na fotenie tváre. Ako si na tom ty?
Ja som asi ten ,,zlatý stred”. J Fotenia, ktoré mávam, sú zamerané aj na postavu aj na tvár. Zase ale musím dodať, všetko závisí od požiadavok klienta.

Na čo dbáš pri dôležitom fotení?
Najpodstatnejšie je pre mňa na fotení pôsobiť sebavedomo! Som zástanca toho, že na svete nie je nič krajšie ako sebavedomá žena a jej telo. Keď robíte to, čo vás baví, tak sa do toho vžijete a ide to. Ja si to doslova užívam!

Ako sa udržujes vo forme? Máš prísny režim?
Som v tomto šťastlivec, čo mi veľa ľudí aj závidí. Zjem aj ,,slona”, ale našťastie môj metabolizmus je tak rýchly, že nepriberám z ničoho. Od malička som takisto športový nadšenec, takže aktívne sa venujem športu. Telom aj mysľou. Hrám hádzanú už 5 rokov a je to podstatná časť môjho života. Tak ako aj modeling.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova-5

Aké spolupráce si doteraz absolvovala?
Každá spolupráca, ktorú som mala, ma vždy nesmierne obohatila. Stále sa mám v čom zdokonaľovať. Spolupráce na Slovensku bývajú podobné až na pár rozdielov. Moja najobľúbenejšia fotografka je Alex Kiňová, ktorá ma rovnaký pohľad na výnimočnosť ženského tela, možno preto si rozumieme. Spolupráce v zahraničí sú odlišné. Každý klient je ale zaujímavý, alebo skôr, jeho tvorba. To je to, čo ma na tom celom kolotoči baví.

Ktoré fotenie bolo doteraz pre teba najlepšie?
Najlepšie, alebo skôr najpríjemnejšie fotenie na Slovensku, je fotenie pre webstránku www.lull.sk. Táto stránka nie je len o skutočnom pohodlí ich produktov, ale aj o pohodlí, ktoré zažívam pri každom fotení s ich tímom. Už len pojem LULL vo mne vzbudzuje pocit pozitívnej energie.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova-8

Ktoré krajiny si už vďaka svojej práci navštívila?
Modeling je asi môj jediný stimul k cestovaniu! S rodinou sme nikdy nechodievali pravidelne na dovolenky. Ani po Slovensku, ani po zahraničí. Nikdy mi to ani nechýbalo. Vďaka mojej práci som to ale spoznala a láka ma to čím ďalej, tým viac. Začínala som v Turecku, konkrétne v Istanbule. Hovorí sa, že každý z nás má na svete miesto, ktoré k nemu bezprostredne patrí. Ja myslím, že mojim je práve Istanbul. Možno preto, že to je moje tzv. poprvé, ale toto mesto mám skutočne hlboko v srdci. Bola som tam už dvakrát a už mám naplánovanú tretiu cestu v septembri a veľmi sa teším. Keďže som študent som obmedzovaná školou, ale bola som už aj v Paríži a po maturite mám naplánovanú cestu do Taiwanu. Momentálne mám dosť uponáhľaný život. Aktuálne som v Nemecku so spolužiačkami prežívame dobrodružstvo, po mesiaci prídem domov na týždeň a letím do Istanbulu. Po príchode domov budem študovať, zmaturujem a potom môj domov opustím na dlhší čas.

Užívaš si celý ten svet kozmetiky, vizáží a oblečenia, alebo je to pre teba len pracovná povinnosť?
Skutočne si užívam oblečenie. Tak ako aj mimo fotenia. V bežnom živote sa nikdy nemaľujem, nijako výrazne nečesem. Som zástanca prirodzenej krásy a zároveň dievčatá neodcudzujem, ak to nepreháňajú. Jediné, na čo si potrpím, sú pery, preto bývajú jediným kúskom na mojom tele, ktoré je občas obohatené o jemnú kozmetiku. Takže, áno, môžem tvrdiť, že makeup a špeciálne účesy sú pracovnou povinnosťou.

Ako chodíš najčastejšie oblečená v bežné dni? Máš obľúbenú značku?
Kto ma pozná vie, že chodím oblečená inak. Nie je to to bežné, na čo sú ľudia zvyknutí, a preto ma zvyknú súdiť. Mám radšej voľné veci, v ktorých sa cítim pohodlne, ale sú aj dni, keď chcem byť pekná (smiech). Väčšina ľudí hovorí, že sa obliekam výstredne, iní ma v tom podporujú. Každý predsa nech si oblečie, čo chce. Ja som rada iná a názory druhých som nikdy nebrala na ťažkú váhu. Na značky si nepotrpím. Nemám ani obľúbenú, ani neobľúbenú. Jednotlivé kúsky oblečenia mi jednoducho musia padnúť do oka a potom ich za každú cenu musím vlastniť, čo je niekedy až nezdravé.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova-7

Rubrika – Robím, čo ma baví prináša rôzne pohľady na všetky možné profesie, a preto ma zaujíma tvoja odpoveď na otázku: Čo máš na tejto práci najradšej a naopak, čo je jej nevýhoda?
Určite mám na modelingu najradšej cestovanie! Spoznávanie iných krajín, kultúr, nových spôsobov života a hlavne, nových ľudí. Noví ľudia sú však aj nevýhodou. Ak trávite určité obdobie vášho života s ľuďmi, na ktorých vám záleží, musíte sa jednoducho vyrovnať aj s tým, že príde čas, keď sa treba odlúčiť. A bohužiaľ, je tam to riziko, že už sa v živote nemusíte stretnúť znova. Našťastie exitujú sociálne siete, ktoré mi umožňujú byť s nimi v neustálom kontakte. Modeling má ale viac výhod ako nevýhod, aspoň v mojom živote.

Máš teraz ďalší pracovný sen?
Sny som nikdy nemávala. Vždy som mala len túžby. Ale odkedy som modelka, snívám viac. Niekedy až príliš. Každá modelka má taký ten klíšé sen, byť tvárou Victorias´s secret, tak ako aj ja. Veď povedzme si pravdu, koho by také niečo nepotešilo. Mojím prvotným snom bolo ale vycestovať do sveta a zažiť ten skutočný modeling. Tento si môžem v zozname už odškrtnúť. Tak ako aj ďalší splnený, ktorým sa musím pochváliť je časopis VOGUE. Síce na titulke ešte nie som, ale raz možno budem. Vnútri tohoto časopisu ma môžte nájsť v Turecku a veľmi sa tomu teším

Je niekto, koho z tejto brandže obdivuješ?
Obdivujem každého umelca! Či už speváka, maliara, tak aj dizajnérov, makeup artistov aj stylistov. Modelky, ktoré sú už skutočnými modelkami, nafotili svetové kampane a denne majú milión ponúk…Na Slovensku obdivujem multitalentovaného Lukáša Kimličku a dúfam, že s ním raz budem môcť spolupracovať.

Robim_co_ma_bavi_Klaudia_Konopova-2

Je naozaj práca modelky taká ľahká, ako si všetci myslia?
Táto otázka sa mi veľmi páči. Je dôkazom, že niektorí ľudia si uvedomujú aj náročnosť tejto profesie. Všeobecný názor väčšiny ľudí je, že modelky zarábajú veľa peňazí za ničnerobenie. Nehovoriac o tom, čo si veľa ľudí pod pojmom modeling predstaví. Nechcem ale nikoho presviedčať, že to tak nie je, pretože to je zbytočné. Ľudia zvyknú byť už raz takí. Alebo skôr, závisť je najlepšia forma uznania. Mrzí ma, že v dnešnej spoločnosti prevláda všetko to negatívne. Ľudia, radšej si všetci doprajme a vážme si maličkostí. Odpoveď na tvoju otázku znie, že táto práca je naozaj niekedy náročná. Je treba stáť pred fotografom aj niekoľko hodín, predvádzať krkolomné pózy, v ktorých treba vydžať pokiaľ nebude zachytená presná podstata, ktorú klient žiada. Taktiež cestovanie nie je vždy ružové a príjemné. Niekedy musím hneď v deň príletu do krajiny stihnúť niekoľko castingov, aby mi neunikla ponuka. Aj dlhší čas, ktorý trávim bez mojich najbližších, nie je pre mňa príjemný. Prídu aj také chvíľky, keď by som najradšej prišla všetkých vystískať a vrátila sa späť. Ale to je v ten moment nemožné. Ani dobiehanie školy po toľkej dobe, a predstava, že spolužiaci mali na to toľko času a ja musím dohnať všetko naraz, nie je najpríjemnejšia. Nesťažujem sa, inak by som to nerobila. Naopak, robím to rada a vždy s úsmevom na tvári. Možno to nie je profesia mojej budúcnosti, ale žijem v tento moment a som vďačná!


.

BM: Ustekana sobota