Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici si na svojom zasadnutí v utorok (11. 2.) zvolia hlavného kontrolóra. Záujem o pozíciu kontrolóra prejavilo osem uchádzačov, z ktorých siedmi splnili predpoklady na výkon funkcie a boli pozvaní na rokovanie MsZ.

“Kandidáti sa pred samotnou voľbou predstavia poslancom osobne. Všetkým kandidátom bude umožnené, aby sa osobne predstavili poslaneckému zboru, odkiaľ pochádzajú a aké je ich aktuálne povolanie alebo postavenie,” uvádza sa v materiáli na MsZ.

Spôsob voľby hlavného kontrolóra je tajný, v prvom kole je na zvolenie potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Ak ani jeden z kandidátov nezískal väčšinu, MsZ ešte na tej istej schôdzi vykoná druhé kolo. Do neho postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najväčší počet platných hlasov. V druhom kole je zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov.

Hlavný kontrolór by mal svoju funkciu zastávať šesť rokov, a to na plný pracovný úväzok. V zmysle zákona o obecnom zriadení mu prináleží plat vo výške súčinu priemernej mesačnej mzdy zamestnancov v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a koeficientu podľa počtu obyvateľov. Mestské zastupiteľstvo môže hlavnému kontrolórovi schváliť mesačnú odmenu až do výšky 30 percent z mesačného platu.

Termín a náležitosti voľby hlavného kontrolóra a jeho pracovný čas schválili senickí mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní v roku 2019.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota