Zaviazali sme sa, že situáciu s nedostatkom vodičov autobusov v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji vyriešime, cestujúci v kraji vidia každý deň zlepšenie. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan, ktorý zároveň potvrdil, že medzi nimi a bývalým dopravcom v kraji, spoločnosťou Slovak Lines, k dohode nedošlo. Arriva však podľa jeho slov uzavrela kontrakt s viacerými ďalšími dopravcami.

“Bývalý dopravca sa po týždni rokovaní rozhodol rokovania ukončiť. Rešpektujeme to. O dôvodoch nebudeme špekulovať. Rokovania sa viedli prísne v rámci podmienok zmluvy, ktorú Arriva podpísala s  Bratislavským samosprávnym krajom (BSK),” skonštatoval Ivan. Naďalej ponúka prácu bývalým vodičom Slovak Lines. Nový dopravca preto predĺžil aj platnosť náborového bonusu a ponúka ho tým vodičom, ktorí s ním uzatvoria pracovné zmluvy do konca decembra a začnú voziť cestujúcich najneskôr v januári 2022.

“Od novembra sa k nám pridalo viac ako 80 nových kolegov a uplynulý týždeň sme dosahovali 70- až 75-percentnú vypravenosť spojov. Veríme, že sa k nám pridajú ďalší vodiči autobusov a že sa budeme aj v priebehu januára vo vození cestujúcich v Bratislavskom kraji ďalej zlepšovať,” povedal Ivan.

Nathaniel Knizkaren 2023

Potvrdil, že s ohľadom na cestujúcich a vedenie BSK rokovala Arriva od novembra s viacerými dopravcami, ktorí deklarovali, že zabezpečia ďalších vodičov autobusov. “Zazmluvnili sme viacerých z nich a prakticky okamžite po podpísaní zmluvy začali voziť cestujúcich,” poznamenal Ivan. Deklaruje, že v záujme zlepšenia situácie boli pripravení dohodnúť sa na subdodávke aj so Slovak Lines a nasadiť jeho vodičov na tie spoje, ktoré v Bratislavskom kraji aktuálne nejazdia.

Slovak Lines zdôvodnil nedohodnutie sa s Arrivou navrhovanými podmienkami a garanciami. “Tie nám neumožňujú poskytovať pre cestujúcich kvalitné dopravné služby a prevádzkovať novú autobusovú stanicu tak, aby sme zabezpečili ekonomickú udržateľnosť a stabilitu bez rizika vytvárania dlhodobej straty spoločnosti Slovak Lines,” uviedol pre TASR hovorca Slovak Lines Štefan Bako. Na nedohodu medzi dopravcami ešte v piatok (10. 12.) upozornil portál hnonline.sk

Predseda BSK Juraj Droba, ktorý ešte 3. decembra oznámil, že nový a aj bývalý dopravca sa dohodli na spolupráci formou subdodávky a očakával citeľné zlepšenie prímestskej dopravy do Vianoc, naďalej trvá na sankciách za výpadky spojov. Tie kraj už ráta rádovo v státisícoch eur. Počítadlo pokút sa podľa šéfa BSK zastaví vtedy, keď Arriva začne poskytovať 95 a viac percent svojich služieb.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra. Od začiatku však má problém s nedostatkom vodičov. Spôsobuje to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaruje, že problém sa snaží vyriešiť. Nových šoférov zháňa i v zahraničí. Podpísal dohodu aj s vodičmi mikrobusov, ktorí vypomáhajú s vykrytím niektorých spojov v kraji.


.

BM: Ustekana sobota