V holandskom Assene sa uskutočnili Majstrovstvá Európy Mini Road Racing, ktorých sa zúčastnil aj čerstvo deväťročný slovenský pretekár z Kostolišťa Tobias Kráľ. Tomu sa počas sezóny výborne darí v medzinárodných českých majstrovstvách a účasť v Assene bola už jeho druhou európskou skúsenosťou.

Stanislav Kráľ, otec pretekára: Od prvého momentu po príchode do dejiska ME v Assene sme vedeli, že to nebude ľahké. Holanďania sú veľmi príjemní, ale organizačne všetko robia na poslednú chvíľu. Prišli sme v stredu poobede a pripravovali sme sa na štvrtkové celodenné tréningy. O to prekvapujúce bolo štvrtkové ráno a nočný mail z FIM oznamujúci zákaz trénovania vo štvrtok. Takže sme celý deň len presedeli a pozerali ako prichádzajú talianske tímy.

Nathaniel Knizkaren 2023

V piatok sme mali len dva voľne tréningy a hneď kvalifikáciu. Tobi sa pomaly zlepšoval, ale na štyroch Talianov to nestačilo a skončil na 5. mieste. V sobotu sme ešte skúsili niečo upraviť na motorke, ale veľa sa robiť nedalo, lebo nás čakali prvé preteky. Tie Tobimu vyšli hneď od začiatku a po prvej zákrute sa dostal medzi  štyroch suverénne jazdiacich Talianov a snažil sa čo najdlhšie udržať si pozíciu, čo sa mu aj nakoniec podarilo a skončil na štvrtom mieste. To bol pre nás prvý malý úspech.

V druhých pretekoch si už Taliani dali na Tobiho pozor a nedali mu žiadnu šancu sa pre nich dostať a dojazdil si svoje osamotené preteky na 5. mieste.

V nedeľu sme sa sústredili na posledné preteky a hlavne dobrú prípravu nášho mladého pilota. Ráno v tréningoch sa nič zasadne nezmenilo, len že si Tobi znovu zajazdil svoje najrýchlejšie kolo. Prišli posledné preteky a bez stresu a očakávania veľkého úspechu sme sa tešili na štart. Ten sa znovu Tobimu podaril na sto percent a v druhom kole sa po súbojoch ocitol na treťom mieste hneď za vedúcou dvojicou. Ťažko povedať čo sa dialo v hlave mladého pretekára, ale bola viditeľná  okamžitá nervozita z možného dobrého výsledku, čo sa okamžite prejavilo v prepade na piate miesto. Našťastie to dlho netrvalo a Tobi začal ťahať. Po skvelej jazde ho delili len necelé dve desatiny sekundy od prvého pódia na európskom šampionáte. Takže sme skončili znovu na štvrtom mieste, ale s veľkými skúsenosťami a aj slzami sklamaného Tobiho.

Sme naozaj hrdí, že sa náš malý Slovák v obrovskej presile nestratil a dokázal bojovať až do konca. Teraz sa vraciame do českého šampionátu a budeme bojovať o ďalšie dobre výsledky.

Tlačová správa Tobiasa Kráľa, zdroj: roadracing.sk


.

BM: Kralici