Možno práve rozmýšľate o vhodnom bývaní pre vaše deti, rodinu, alebo sa len tak radi kocháte zaujímavými stavebnými projektami. Ak vás láka niečo nové a vskutku jedinečné, predstavím vám dom, ktorý vás doslova bude baviť! Krtkodom je projekt šikovných realizátorov a projektantov zo Záhoria, konkrétne z Rohožníka. Jedného z nich – Martina Pribilu, sme vyspovedali aj do našej rubriky – Robím čo ma baví. Má 31 rokov a pracuje s kolektívom 21 ľudí.

martin-pribila-krtkodomy

Možno názov krtkodom počujete po prvýkrát, ale Martin so svojím tímom evidujú enormný záujem ľudí nielen zo Záhoria, ale aj z celého Slovenska! K tejto vízii sa dostal prostredníctvom súčasného kolegu a jeho knihe k dizertačnej práci, ktorá ho tak nadchla, že sa jej odvtedy venuje naplno. Neodradili ho ani predsudky a začiatočné reakcie ľudí na jeho nápad a aj fakt, že prvú banku museli na tejto projekt doslova presviedčať. V skratke je krtkodom zemou krytý dom, ktorý ponúka nízke mesačné náklady na bývanie, celoročne stabilnú vnútornú teplotu, odolnú strechu a čo je najdôležitejšie – len minimum starostí pre jeho obyvateľov! Prečítajte si o ďalšom Záhorákovi, ktorý je príkladom toho, že keď človek robí to, čo ho baví, má to zmysel a úžitok pre druhých!

Môžete nám na úvod predstaviť seba aj vašu firmu?

Vybudovali sme združenie projektantov a realizátorov, ktorí dodávajú doteraz nepoznané life-style bývanie. Spoločne sme vyvinuli stavebný systém, ktorý stále vylepšujeme na základe vlastného výskumu. Aktuálne som na rodičovskej dovolenke a tak mi s vedením firmy pomáha moja dcéra – 20 mesačná (pečiatkuje výkresy).

U koho sa zrodil nápad výstavby krtkodomu? Čo vás k tomu viedlo?

Náš prvý kolega, ktorý s nami ešte stále spolupracuje, mal ku svojej dizertačnej práci zaujímavú knihu o domoch krytých zemou. Hneď ma nadchla! Do rána som si ju prečítal a odvtedy pracujem na krtkodomoch. Prvý kolega stále výrazne prispieva k celému projektu.

krtkodomy1

S akými reakciami ste sa stretli na začiatku pri výstavbách krtkodomov?

Na začiatku sa všetci pýtali rovnaké otázky ako: ,,Je v dome dosť svetla? Nebude v dome vlhko?“. Samozrejme ľudia boli zvedaví a prichádzali sa pozrieť a odpovedať si na svoje otázky do ukážkového domu, čím aj ich predsudky pomaly padali. Dnes sa podobné otázky skoro nikto nepýta.

V čom je najväčšia výhoda krtkodomu?

Ľudia majú s krtkodomom ľahší život, neopísateľnú voľnosť a čo je pre mnohých veľkou výhodou – minimum starostí! Dom sa neprehreje, nepodchladí, neodfúkne mu strechu, nezaplaví ho voda. Dokáže ho dokúriť 6-členná rodina svojim pobytom v dome.

Koľko krtkodomov ste už doposiaľ postavili a kde?

Stavebné povolenia už majú klienti nielen na Záhorí, ale aj po celom Slovensku. Aktuálne rozbiehame každý druhý mesiac novú stavbu a záujem stále stúpa. Prezentačné domy sú v Rohožníku na Záhorí a v Košiciach. Budem rád ak ich prídu navštíviť noví záujemcovia!

Koľko približne trvá výstavba jedného krtkodomu?

Priemerná doba výstavby je 9 mesiacov. Najviac času sa venuje financovaniu.

krtkodomy4

Z čoho sa krtkodom stavia? Mám na mysli použité materiály, technologický postup. Našich čitateľov určite zaujíma aj ako je to s energiami?

Máme vyvinutý systém výstavby s prírodnými izoláciami (drevovláknité dosky), drevo-betónovými konštrukciami, hlinenými omietkami a zelenou strechou na nerozoznanie od lúky – len so zeminou, žiadne umelé prvky. Pôvodne sme stavali z betónu a penoskla, ale nepozdávala sa nám ekologická stopa danej konštrukcie.

Ak už je krtkodom postavený, na čo treba dbať pri údržbe?

Je treba upratať a pokosiť trávnik pred domom, či umyť okná. Sklamem chlapov, o dom sa netreba skoro vôbec starať. Môžu si nájsť inú výhovorku na sobotné flákanie sa, ale po 15 rokoch možno bude treba vymeniť batérie na umývadlách.

krtkodomy2

Aká je cena v porovnaní s normálnym domom?

Cena za pasívny Krtkodom sa pohybuje okolo €1250/m2. Minimálna cena je €980/m2. Rozdiel robí predovšetkým vybavenie, ktoré si vyberá majiteľ.

Aké reakcie dostávate už od obyvateľov krtkodomov? Aké sú pre nich výhody?

Pochvaľujú si najmä bezstarostnosť a stálosť teploty v dome bez rekuperácie a klimatizácie. Veľa našich klientov je citlivých na energie a pochvaľujú si dobrý spánok vďaka celkovej klíme v dome a úplnému tichu.

Máte konkrétny katalóg krtkodomov? Ako je to s architektúrou? Je tu možnosť výberu?

Skúšali sme katalógové domy, ale neosvedčilo sa nám to. Prestali sme s tým, nakoľko každý klient a jeho pozemok je individuálny a všetci si zaslúžia to najlepšie! Snažíme sa pozerať na každého klienta a jeho potreby zvlášť, nie na to, čo je najlepšie pre 100 ďalších -unifikovaných ľudí. S individuálnym projektom vieme získať lepší výhľad pre klienta a lepšie využiť danosti pozemku. V konečnom dôsledku tak klient ušetrí na prevádzke mnohonásobne viac, ako zaplatí za projekt.

krtodomy5

Pociťujete rastúci záujem o krtkodomy?

Na naše potešenie evidujeme rastúci záujem už cca rok! Aktuálne je záujem enormný. Rovnako rastie záujem z celého sveta. Zapájajú sa aj veľké mená svetovej architektúry.

Môžete nám tieto veľké mená svetovej architektúry priblížiť?

Napríklad architekti skupiny BIG, NL Architects, Zaha Hadid Architects, a peknú vinicu na streche vinárstva vytvorili v Archea Associati. Krtkodom je jasný trend po celom svete.

Kde vo svete je výstavba krtkodomov veľmi populárna?

Asi najsilnejší záujem je v USA, no napríklad v Anglicku úrady povoľujú na miestach, kde má byť prevažne zeleň (rekreačné oblasti), len krtkodomy.

Plánujete v budúcnosti aj väčšie projekty? Dajú sa týmto štýlom postaviť napr. hotely a iné komplexy?

Aktuálne sme spracovali dve štúdie edukačného centra a galérie. Je o ne záujem vo svete. U nás zatiaľ nie. Väčšie projekty ako hotely, či kúpele, autobusové stanice určite budú v kurze. Otázka je kedy. Budeme ich ponúkať, ak bude záujem, budú sa aj realizovať.

krtkodomy3

Aké bývanie preferujete vy? Bývate, alebo plánujete bývať v krtkodome?

Prvý dom si kúpil od firmy brat (po dvoch rokoch hľadania). Keď vidím, ako je spokojný, určite chcem krtkodom aj pre seba. Najprv však musí polovička doštudovať, alebo ja ukončiť rodičovskú.

Na záver by som sa opýtala už tradičnú otázku v našej rubrike, čo vás na tejto práci najviac napĺňa a prečo je pre vás tá pravá?

Klienti dnes oceňujú pohodlie a energie krtkodomu. Neskôr bude spoločnosť oceňovať zadržiavanie vody a zmierňovanie teplôt v mestách. Tento cieľ nesledujeme, ale spoločne vytvárame. Napĺňa ma to.


.

BM: Kralici